Petőfi Klub

Petőfi Klub

Petőfi, aki összehoz

Mi más dönthetne le falakat és fűzhetne szorosabbra kötelékeket emberek, közösségek és generációk között, mint a közös gyökerekből táplálkozó kultúra. A márciusban induló, reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok többek között nem kevesebbre, mint erre vállalkoznak.

Reformkori költőóriásunk születésének 200. évfordulója tiszteletére márciusban szerte a Kárpát-medencében megalakulnak a Petőfi Klubok. A programban résztvevő intézmények a reformkor szellemiségéhez méltó, színvonalas és interaktív kulturális programok helyszíneivé válnak. Néhány programban megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével, szakmai pályafutásával és izgalmas időutazásra hívják őket a reformkorba. Ez történelmünk egyik legjelentősebb korszaka, hiszen komoly társadalmi, gazdasági változások láttak ekkor napvilágot, melyek hatással voltak kultúránk és nemzeti identitásunk alakulására is. Petőfi neve azonban egy szimbólum is egyben: a Petőfi Klubok minden olyan programot megvalósítanak, amely magyar kulturális identitásunkat, hovatartozásunkat erősíti: miközben kikapcsolódunk és szórakozunk, észrevétlenül is megismerhetjük nemzeti értékeinket, bővíthetjük történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásunkat. Az egyik legfontosabb cél, hogy a magyar kultúra talaján minőségi, emberi kapcsolódások jöjjenek létre, távolabbi generációk között is stabil híd épüljön. Erősödjenek az értékalapú, helyi közösségek nemcsak hazánkban, hanem a külhoni településeken is. Felpezsdüljön a kulturális élet a nagyobb, és főként a kisebb, szűkösebb lehetőségekkel bíró falvakban, községekben is.

A Petőfi Klubok nemcsak az anyaországi, de a külhoni nemzettársainkat is bevonva, komplett Kárpát-medencei hálózatként fogják össze a magyarságot. Idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni), jövőre pedig további 100 település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális eseményekhez.

A Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő partnereivel, többek között a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indítja útjára. A programsorozat megvalósításában számos további országos szervezet is részt vállal, akik komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.