Magyar Géniusz – Országos reflektorfényben a vidéki zsenialitás

A több mint 200 éves múltra visszatekintő magyar muzeológia életében korszakalkotó, új fejezet nyílt. Az elkövetkező két évben soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia, a vidéki műtárgyak színe-java egy közös kiállítói térbe költözve végre eljuthat minden magyar emberhez. Erre teremt lehetőséget a Petőfi 200 emlékév keretében, 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló Magyar Géniusz Program.

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik, mely mennyiségét és értékét tekintve is páratlan. Ezen műtárgyakat azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky festményért vagy a Sisi relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége annak az ötletnek a megvalósítását, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. A Magyar Géniusz vándorkiállítás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről. A tárlat 2022 áprilisában indult el Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapestre érkezik 2023 év végén.

-
X

A géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, mely képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás megálmodói szerint éppúgy géniusz egy magyar gondolat, egy érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai, vagy akár a helyi tradíciókat éltető, népi tárgyak is. A kiállításnak nemcsak a létrejötte forradalmi, de látványmegoldásai tekintetében is újszerűségre törekedett. A rendkívül heterogén tárgyanyag úgy került kontextusba, hogy miközben külön-külön is megőrzik saját történetüket, egymással is beszélgetnek. Nem könnyű feladat a mai kor emberének egekbe tolódott ingerküszöbét múzeumi eszközökkel elérni, de a Magyar Géniusz vándorkiállítás koncepciójában és látványelemeiben is kísérletet tesz erre.

-
X

A vándortárlat létrehozásán és országos bemutatásán kívül, a Magyar Géniusz Program pályázat keretében anyagi támogatást nyújt a vidéki, muzeális intézmények számára értékeik kidomborítása érdekében. A megpályázott keretből 38 állandó és 26 időszaki kiállítás valósulhat meg a jövőben, s az ideiglenes kollégium döntése alapján 39 tudományos kutatás kapott zöld utat.   

A Magyar Géniusz Program e két, nagy ívű programelemével nemcsak a nemzeti identitást növeli és a patrióta szellemiséget erősíti, de a vidék megtartó erejét és szerethetőségét is támogatja. A magyarság kultúrkincseit ugyanis a főváros és a vidék együttesen tudja megmutatni és tovább éltetni, ahogy a program mottója is üzeni:

Bárkié is a dicsőség, / A hazáé a haszon!

(Petőfi Sándor)

-
X