Hogyan bankoltak a reformkorban?

Hogyan bankoltak a reformkorban?

2022. december 04.

Egy elutasított hitelkérelem vezette Széchenyi Istvánt a Hitel megírására. Vajon napjainkban hogyan profitálhatunk a műből? Ez is kiderül a Talpig magyar e heti adásából, amiben a reformkori pénzügyi élet játssza a főszerepet. Utánajárunk, mennyire volt biztonságos a korszakban alkuszokhoz fordulni kölcsönért, és választ kapunk arra is, hogyan bankoltak elődeink a reformkorban. Podcastajanló. 

A 26. epizód tartalmából:

Egy elutasított hitelkérelem ösztönözte Széchenyi Istvánt az 1830-ban megjelent Hitel megírására. Mitől aktuális a mű napjainkban is? Beszélgetőpartnerünk: Velkey Ferenc történész, a Debreceni Egyetem docense.

A reformkori Magyarországon rokoni alapon és alkuszokon keresztül lehetett kölcsönt felvenni – egészen a bankok megjelenéséig. Ennek hátrányairól Somorjai Szabolcs gazdaságtörténész, levéltáros mesél.

Költő, író, államférfi, az első magyar takarékpénztár alapítója. Ő Fáy András, Magyar géniuszok-sorozatunk e heti főszereplője, akit Pásztory Ádám, az OTP Bank Pénzügytörténeti gyűjteményének vezetője mutat be.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám