Anyanyelvünk ünnepe a Talpig magyarban

Anyanyelvünk ünnepe a Talpig magyarban

2022. november 13.

Hogyan született meg a magyar nyelv a reformkorban? Vajon szót értenénk a korszak hőseivel, ha a jelenbe repíthetnénk őket? A magyar nyelv napján anyanyelvünket és a nyelvművelés kulcsfiguráit ünnepeljük a Talpig magyarban. Bemutatjuk a magyar nyelv ügyének állomásait; eljátsszuk, hogyan zajlana napjainkban egy nyelvújító (neológus) és egy hagyományőrző (ortológus) vitája; Magyar géniuszok rovatunkban pedig ezúttal a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc lesz a főszereplő. 

A 23. epizód tartalmából:

Hogyan született meg a magyar nyelv a reformkorban? Mi lenne, ha a jelenbe repíthetnénk a korszak hőseit? Vajon szót értenénk velük? A november 13-i magyar nyelv napján Balázs Géza nyelvészprofesszor kalauzol végig a nyelvújítás főbb állomásain.

A magyar nyelvnek megújulásra van szüksége - ebben nem is volt vita a nyelvújítás hívei, a neológusok és a hagyományőrző ortológusok között. Mi volt akkor a két tábor közti nézeteltérés alapja? Pölcz Ádám nyelvész, a Kazinczy Műhely programigazgatója és Török Ádám standupos, a Kossuth-szónokverseny egyik arca segítségével bemutatjuk.

Magyar géniuszok-sorozatunk főszereplője ezúttal a nyelvújító mozgalom vezéralakja, a szóalkotás széphalmi mestere, Kazinczy Ferenc, akiről Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese mesél.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.