Mossuk kezeinket?

Mossuk kezeinket?

2022. október 16.

Semmelweis Ignác és Kresz Géza korukat meghaladó egészségügyi reformerei voltak a 19. századnak. De vajon hogyan fogadta újításaikat az akkori orvostársadalom, és milyen izgalmakat tartogat a Semmelweis életéről szóló új magyar film? Kiderül a Talpig magyar e heti adásából. Podcastajánló.

A 19. epizód tartalmából:

Semmelweis Ignác látszólag egyszerű felismerése, hogy a klórvizes kézmosással megakadályozható a gyermekágyi láz, megütközést váltott ki a kortársaiból. Ennek okairól és a reformkori orvosgéniusz körüli mítoszokról Horányi Ildikó művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeumának főmuzeológusa mesél.

2023-ban kerül a mozikba Koltai Lajos új filmje, A láthatatlan gyilkos, ami bemutatja, milyen rögös út vezetett Semmelweis felfedezéséig, amivel nők millióinak életét mentette meg. Vajon mi volt az egyik legnagyobb kihívás a filmesek számára? Beszélgetőpartnerünk: Maruszki Balázs, a film egyik forgatókönyvírója.

Semmelweishez hasonlóan eleinte ellenállásba ütközött Kresz Géza orvos ötlete is, aki elsőként vetette fel a mentőszolgálat létrehozását. Az 1800-as évek végén alakult mentőegyletről és a korabeli mentőkocsik felszereltségéről Debrődi Gábor történész, az Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeumának igazgatója árul el részleteket.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

Fotó: A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület megalakulásának 125. évfordulóján elhelyezett emléktábla a Szent István-bazilika déli kőkerítésén, ahol az első mentőállomás megkezdte működését 1887. május 10-én. (Budapest V. ker. Szent István tér 1.)