Petőfi zenében is első

Petőfi zenében is első

2022. október 02.

Mi a közös Jimi Hendrixben és Petőfiben? Hogyan illeszthetőek a versei egy mai musicalbe? És vajon melyik Pilvaker-pillanatra csettintene elismerően a költő? A Talpig magyar e heti epizódja ezekre a kérdésekre keresi a választ. Podcastajánló.

A 17. epizód tartalmából:

Melyik Petőfi-vers volt a „kapudrog” Ferenczi György énekes, multiinstrumentalista zenész számára, aki azóta számtalan stílusban próbára tette a költőt? Mi a közös szerinte Jimi Hendrixben és Petőfiben? És vajon miért szavalja a verseket a tükör előtt?

Nyelvezetében Petőfi megelőzte a korát – vallja Caramel, aki Mesterkód címmel musicalt írt a szerelemről és a zenés darabba beleszőtte a költő időtálló sorait. Az énekes-dalszerző kulisszatitkokról, boldogságkeresésről és Petőfi jelentőségéről mesél.

Tíz év után idén dupla teltházas Aréna-koncerttel búcsúzott el a Pilvaker. Az összművészeti produkció sokat tett azért, hogy megszerettesse az irodalmat, köztük Petőfi verseit a fiatalokkal. Beszélgetőpartnerünk: az ötletgazda-főszervező, Takács Ákos.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

Kép forrása:

Kocsmában mulatozók