Keserédes mézeshetek?

Keserédes mézeshetek?

2022. szeptember 11.

Vajon mennyire volt felhőtlen Petőfi és Szendrey Júlia frigye? Milyen üzenetet hordoz a mai kor embere számára Petőfi jelleme? És vajon meg tudott-e élni művészetéből a reformkor leghíresebb portréfestője? A Talpig magyar friss epizódja ezeknek járt utána. Podcastajánló.

A 14. epizód tartalmából:

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelme valóban legendás volt? Hogyan teltek a mézeshetek Koltón, miért volt féltékeny Petőfi már a nászútjukon, és hogyan boldogult egymással két, ennyire ambiciózus fiatal? Beszélgetőpartner: Ajkay Alinka irodalomtörténész.

Már kisgyerekként tudta, hogy Petőfi-leszármazott, és ez az örökség szerinte tartást ad a családjának. Bognár Zalán történész, a költő ma élő rokona azt vallja, újra fel kellene fedeznünk Petőfi költészetét, aminek a nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik.

Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor – csak néhány név, akikről portrét készített a reformkor kedvelt festőművésze, Barabás Miklós. Igaz, hogy gyakran idealizálta a képeinek szereplőit? Erről is mesél Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész, aki épp egy Barabás-életmű-katalóguson dolgozik.

TALPIG MAGYAR - ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.