Petőfi Sándor rokonságánál

Petőfi Sándor rokonságánál

2022. augusztus 21.

Vannak Petőfi Sándornak élő rokonai? Mi lett a 19. században történelmünket meghatározó családok leszármazottaival? A Talpig magyar friss adásában fényképalbumokat nézegetünk, és családi történetek nyomába eredünk. Mit gondoltok, például a Petőfivel való rokonság megmentett bárkit a kitelepítés alól?  

A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. 

Bár Petőfi Sándornak nem él egyenes ági leszármazottja, de szüleinek testvérei révén csaknem kétszáz Petőfi-rokon él ma is. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós és – a hét éve elhunyt – Hankiss Elemér szociológus is a költő rokonai. A családfa felkutatásban kulcsszerepe van Borzák Tibor újságírónak, aki a könyvében közreadott anyagokon túl számos történetet mesél. 

Mit jelent egy zseniális költő leszármazottaként élni? Hogyan nem vész el a családi emlékezet, és kell-e ápolni a hagyományt? Vendégünk a Petőfi család Salkovics-Petrics ágának leszármazottja, Riedel Miklós kémikus.

-
X
 

Jókai Mór a feltételezések szerint Wenckheim József Antalról mintázhatta az Egy magyar nábob című regényének öntörvényű hősét. A család a 19. században a leggazdagabb magyar famíliák egyike volt, szabadkígyósi birtokukat magyarországi körútja során Ferenc József császár és felesége, Erzsébet is meglátogatta. A felújított kastélyban jártunk. 

A podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul: 

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, a hallgatók megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kaphatnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. A műsorvezető Rédl Ádám.