Így udvaroltak a reformkori ifjak

Így udvaroltak a reformkori ifjak

2022. augusztus 14.

Milyen módon idézik meg Himfy szerelmeit Balatonfüreden? Hogyan udvaroltak a reformkorban a férfiak? Miként éledt újjá János vitéz legendája Ráckevén? A Talpig magyar legfrissebb epizódja ezeknek járt utána. Podcastajánló.

A 10. epizód tartalmából: 
  
A szalonkultúra 21. századi újjáéledésében nagy szerepet játszik Zoób Kati divattervező, aki az általa megálmodott Kattarzis Irodalmi Divatszalonról, és a Kisfaludy Sándornak emléket állító ’Himfy szerelmei’ divatbemutatójáról is mesél a műsorban. 
  
Milyen ismerkedési formalitások éltek a reformkorban? Milyen, ma már megmosolyogtató szófordulatokat használtak akkoriban? Mik voltak a randevúzás szabályai? Beszélgetőpartnerünk: Kibédi Varga Katalin etikettoktató. 
  
Egy ráckevei vitézről, Horváth Nepomuki Jánosról formálhatta Petőfi Sándor János vitéz alakját. Ez a történet adta az ötletet a város nevezetességeit bemutató 12 állomásos meseúthoz, amiről Tátrai Vanda, a tanösvény szakmai vezetője mesél. 
  
Programajánló rovatunk e heti kínálata: boebeck koncertje az Akvárium Petőfi200 Teraszon, a Petőfi ’73 című film vetítése Fülöpszálláson, a Petőfi Filmklubban, és a Rába Koncert Fúvószenekar fellépése Győrben. 

A podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul: 

TALPIG MAGYAR ‒ ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból.  
Műsorvezető: Rédl Ádám.