Így spleenel Petőfi Kapolcson

Így spleenel Petőfi Kapolcson

2022. augusztus 07.

Vajon hogy érezte magát a Művészetek Völgyében Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? Mik azok a Petőfi-parafrázisok? És milyen alkotások érkeztek be a MANK „Velünk élő Petőfi” pályázatára? A Talpig magyar friss epizódja ezeknek járt utána. Podcastajánló.

A 9. epizód tartalmából:

  • A héten napvilágot látott egy fotósorozat, amin a reformkor meghatározó alakjait látjuk „fesztivállapotban” a Művészetek Völgye különböző helyszínein. A képekről az ötletgazda, Csali Annamária és a fotós, Neményi Márton mesél.

  • Petőfi-verseket gondoltak újra kortárs költők, parafrázisaikból pedig négy zenész készített zenés átiratot. Beszélgetőpartnerünk: Szentmártoni János, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának vezetője, valamint Honfi Imre Olivér énekes, gitáros (The Mojo).

  • Petőfi sokunk számára egy személyben zseniális költő, bátor hazafi, szerelmes hős és lázadó ifjú. Ezt a Petőfi-képet árnyalhatják azok a kortárs alkotások, amelyek a MANK „Velünk élő Petőfi” pályázatára készültek – állítja a kiállítás kurátora, Sipos Tünde művészettörténész.

  •  „Mi ezt ajánljuk” ‒ programajánló rovatunk e heti kínálata: a Bohemian Betyars koncertje az Akvárium Petőfi200 Teraszon; a Petőfi és Arany barátságáról szóló Versvándor című előadás Keszthelyen; valamint a Debrecenbe érkező Magyar Géniusz vándorkiállítás.

TALPIG MAGYAR ‒ ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.