Minden, ami Petőfi

Minden, ami Petőfi

2022. augusztus 9.

A Petőfi-bicentenárium apropóján a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 1896 óta először jelent meg olyan könyvsorozat, amely Petőfi Sándor és kortársai munkásságát átfogóan, tudományos megalapozottsággal, több metszetű megközelítéssel mutatja be.

-

A sorozatot bemutató sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és az NKA Petőfi 200 és Magyar Géniusz Ideiglenes Kollégiumok vezetője beszédében elmondta: a Petőfi-bicentenárium tervezésekor azon gondolkodtak, hogyan tudnának maradandó nyomot hagyni az intézmény névadójának 200. születésnapján.

-

Így született meg a Petőfi-sorozat megrendelői ötlete, de hogy mi lesz benne, azt Jánosra bíztam. Jánosnál úgy működik a tervezés, hogy a könyvek kapcsolódnak egymáshoz, amelyekhez további könyvek kapcsolódnak és így tovább. Úgyhogy az a jó hírem van, hogy ez a sorozatnak csak az első nyolc kötete. További kötetek várhatók, ugyanis János szerint klasszikusainknak, illetve a reformkor hősei jelentős részének nincs valamirevaló monográfiája. Így szép lassan elkezdett terebélyesedni a kiadói terv, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap finanszíroz.

A sorozatot gondozó Osiris Kiadó vezetője, Gyurgyák János elmondta: a sorozat nyolc kötetének előkészületi munkálatait bő két évvel ezelőtt kezdte meg a szerzőkkel. A megjelent Petőfi-sorozatot a kiemelt oktatási intézmények és könyvtárak is megkapják Kárpát-medence-szerte.

-

A kutatói, szerkesztői munkának kellő teret engedve a művek előkészítése már másfél évvel ezelőtt elkezdődött. Alapkoncepció volt, hogy a kötetek témáját ne csak szűken Petőfi Sándor és munkássága adja, hanem nagyobb merítésként egy tágabb korszakot öleljen fel, és annak legnagyobb alkotóival is foglalkozzon. Így kerül terítékre Petőfi mellett Vörösmarty Mihály, Arany János, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és Madách Imre is.

Az Osiris Kiadó mindezt egy irodalomtörténeti sorozat formájában indította el, melynek keretében egyrészt maguk a költők művei jelennek meg, másrészt ezekhez társulva három típusú alsorozat: monográfiák, recepciók ‒ melyek kötetbe rendezik az elmúlt 200 év legfontosabb tanulmányait ‒, és a Petőfivel vagy a korszakkal foglalkozó irodalomtörténészek tanulmányai.

  • Monográfiák írói: Kerényi Ferenc (Petőfi Sándor), Margócsy István (Jókai Mór), Császtvay Tünde (Mikszáth Kálmán), Szilágyi Márton (Arany János), Gere Zsolt (Vörösmarty Mihály).
  • Recepciós kötetek szerkesztői: Margócsy István (Petőfi Sándor, Jókai Mór), Gere Zsolt (Vörösmarty Mihály), Szilágyi Márton (Arany János), Császtvay Tünde (Mikszáth Kálmán), Takács József (Kemény Zsigmond), S. Varga Pál (Madách Imre).
  • Tanulmányok szerzői: Szilágyi Márton (Petőfi Sándor ‒ Jókai Mór), Kerényi Ferenc (Petőfi Sándor).

A koncepciónak nem része, de azt kiegészítve szorosan illeszkedik hozzá a Nemzet és emlékezet sorozat utolsó köteteként most megjelenő, Hermann Róbert Az 1848‒49-es forradalom és szabadságharc című könyve, mely tágabb politikai szemlélettel vizsgálja ezt a korszakot, valamint Osztovits Szabolcs kronológiája, a Sors, nyiss nekem tért kötet. Emellett helyet kapott a sorozatban Szalisznyó Lilla és Zentai Mária irodalomtörténészek munkája is, akik most először rendezték egy kötetbe Petőfi prózáit, verseit és fordításait.

A könyvek megrendelhetők az Osiris Kiadó oldalán:

https://osiriskiado.hu/