Hírek

Egy desszert, amit a véletlen ihletett

2022. november 27.
A pesti cukrászmester, Dobos C. József találmánya, a ma már hungarikumnak számító dobostorta, 1885-ben debütált a nagyközönség előtt. Első kóstolói között volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József. Vajon milyen véletlennek köszönhetően született meg a legendás desszert? Podcastajánló.

A híd, amin Széchenyi soha nem kelhetett át

2022. november 20.
A Talpig magyar e heti adásában fővárosunk legemblematikusabb építményéről, a Lánchídról tudhatunk meg számos érdekességet. Kiderül, mi köze egy Lego-építőmesternek a reformkorhoz, és ki a jelenkor legjobb szónoka. Podcastajanló.

Anyanyelvünk ünnepe a Talpig magyarban

2022. november 13.
Hogyan született meg a magyar nyelv a reformkorban? Vajon szót értenénk a korszak hőseivel, ha a jelenbe repíthetnénk őket? A magyar nyelv napján anyanyelvünket és a nyelvművelés kulcsfiguráit ünnepeljük a Talpig magyarban. Bemutatjuk a magyar nyelv ügyének állomásait; eljátsszuk, hogyan zajlana napjainkban egy nyelvújító (neológus) és egy hagyományőrző (ortológus) vitája; Magyar géniuszok rovatunkban pedig ezúttal a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc lesz a főszereplő.

Toldi ereje

2022. október 23.
A Talpig magyar e heti epizódja felemeli a petrencésrudat, hogy rámutasson Arany János életművének egyik legnépszerűbb darabjára, a Toldira. Sőt, Petőfi és Arany híres barátsága is szóba kerül majd. Podcastajánló.

Mossuk kezeinket?

2022. október 16.
Semmelweis Ignác és Kresz Géza korukat meghaladó egészségügyi reformerei voltak a 19. századnak. De vajon hogyan fogadta újításaikat az akkori orvostársadalom, és milyen izgalmakat tartogat a Semmelweis életéről szóló új magyar film? Kiderül a Talpig magyar e heti adásából. Podcastajánló.

A szavak emberei

2022. október 09.
Petőfi, Széchenyi vagy Kossuth volt a nagyobb szónok? Vajon Barguzinban hullt le költőóriásunk csillagfénye? És milyen volt a karantén a 19. században? A Talpig magyar e heti adásából mindenre fény derül. Podcastajánló.

Petőfi zenében is első

2022. október 02.
Mi a közös Jimi Hendrixben és Petőfiben? Hogyan illeszthetőek a versei egy mai musicalbe? És vajon melyik Pilvaker-pillanatra csettintene elismerően a költő? A Talpig magyar e heti epizódja ezekre a kérdésekre keresi a választ. Podcastajánló.

A keszthelyi Herkules

2022. szeptember 25.
A Talpig magyarral ezen a hétvégén gőzhajóra szállunk, hogy képzeletben bejárjuk a reformkori Balatont. Vajon hogyan lett Festetics Lászlóból Herkules? Milyennek látta egy angol utazóból lett magyar gazdálkodó, John Paget a magyar tengert? És miért mondta azt Széchenyi, hogy inkább menne a gyarmatokra cukornádat szedni, mint a Balatonra? Podcastajánló.

Andersennek dedikálva

2022. szeptember 18.
Talpról lóra pattan ezen a héten a Petőfi-emlékév hivatalos műsora. A Talpig magyarban ezúttal a lovaké és a huszároké lesz a főszerep. Aztán Kiskőrösről Dánia felé vesszük az irányt, hogy kiderüljön, Szendrey Júlia mit dedikált Andersennek. Podcastajánló.

Keserédes mézeshetek?

2022. szeptember 11.
Vajon mennyire volt felhőtlen Petőfi és Szendrey Júlia frigye? Milyen üzenetet hordoz a mai kor embere számára Petőfi jelleme? És vajon meg tudott-e élni művészetéből a reformkor leghíresebb portréfestője? A Talpig magyar friss epizódja ezeknek járt utána. Podcastajánló.