Egy különös nászéjszaka története

Egy különös nászéjszaka története

2022. március 13.

Mi akadályozta meg a friss házas Szendrey Júliát és Petőfi Sándort abban, hogy első közös éjszakájukat egy mesebeli kastélyban töltsék? Egy kalandos utazás története. 

1847. szeptember 8-a nagy nap volt két fiatal életében: Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házasságot kötött egymással. Az esküvőt szűk körben tartották az erdődi vár kápolnájában, a pár pedig rögtön a szertartás után felkerekedett és elindult Koltóra, hogy Teleki Sándor kastélyában töltse a mézesheteket. A kiváltságos meghívás a „vad grófként” ismert Telekitől, Petőfi egyetlen arisztokrata barátjától jött, akit a költő egy évvel a házasságkötés előtt ismert meg. A gróf nagylelkűen kölcsönadta az újdonsült házasoknak otthonát, hogy ott töltsék a nászutat. A Koltó felé vezető úton azonban egy incidens törte meg az idillt, ugyanis a Petőfiéket szállító kocsi egyik kereke Misztótfalunál eltört. Férj és feleség igen eltérően reagált az esetre: míg Szendrey Júlia megmosolyogta a törött kereket, Petőfit mérhetetlen düh fogta el. Ő maga így írta le a történetet:

Utazásunk idáig elég rosz időben történt, de nézi is az ember házassága első napján, hogy milyen az idő? Egy kis kalandunk is volt az utban… Nagy-Bányán túl Misztótfaluban eltört egy kerekünk. Feleségem csak mosolyogta a bajt, de én dühösen dühödtem, s félre mentem, hogy feleségem ne halljon, és ott kedvem és rangom szerint kikáromkodtam magamat. Egyéb következése nem lett a dolognak, csak hogy itteni késedelem miatt másnap érthettünk Koltóra. Az éjet Nagy-Bányán töltöttük egy fogadóban… házasságom első éjét a fogadóban! Nem hiába vagyok a csárdák költője.

Így történt hát, hogy a Teleki-kastély kényelme helyett a friss házasok a nagybányai fogadóban töltötték el a nászéjszakát. A viszontagságos este után Petőfiék végül épségben megérkeztek Koltóra, ahol másfél hónapig tartózkodtak.

Ez a nászutas időszak később igen jelentős lett a magyar költészet számára, hiszen Petőfi számos egyéb költemény mellett itt írta meg a magyar irodalom egyik legismertebb versét, a Szeptember végént.