Jókai és a metszőolló?

Jókai és a metszőolló?

2022. április 06.

Bizony, teljesen helytálló e két szó szoros kapcsolata, hiszen Jókai Mór nem csupán íróként, politikusként és újságíróként volt elhíresült. Kezeit a tollforgatáson túl svábhegyi telkének kertjében is gyakran használta, s a kertészkedés adta testi-lelki felüdülésének alapját. 

„Mikor az én svábhegyi telkemet megvásároltam Schweitzer hegedűgyárostól, házastul 2200 forintért, akkor azon nem volt egyetlenegy gyümölcsfa sem. Tavaly kínáltak már ezért a kertemért épületestül harmincezer forintot. De hát nem adom el. Ez az én életemnek a föltétele. Egymillióért sem tudnék magamnak jó egészséget és jó kedélyt vásárolni, amit a kertem megád nekem” – írta Jókai Mór a svábhegyi telkéről.  
A mai Költő utca 21. szám alatt található telket az Egy magyar nábob című regényének honoráriumából vásárolta meg 1853-ban az akkor mindössze 28 éves író. Teraszosan alakította ki a kertet, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, rózsákat nemesített, hárs-, gesztenye- és diófákat ültetett. Igazi virágzó paradicsomot teremtett a korábban gondozatlan területből, ami egykor kőbányának adott helyet. Kertészkedési tapasztalatait később a Kertészgazdászati jegyzetek című művében írta meg.  
A regény folytatását, a Kárpáthy Zoltánt, már a Svábhegyen írta meg. A korszak gyakorlatának megfelelően a mű először nem könyvalakban, hanem folyóiratban (a Pesti Naplóban), folytatásos formában jelent meg. Így történhetett meg egyszer az, hogy Jókai nem tudta időben „szállítani” a következő epizódot a szerkesztőnek, mivel kertészkedés közben megsérült a jobb keze. Mindez komoly gondot szült, s a szerkesztő így feddte meg az írót: 

Hallja az úr: vagy regényt írjunk, vagy paszulyt öntözzünk!

Később híres, jelentős eseményekké váltak a svábhegyi szüretek is. Mikszáth így írt erről:  

A svábhegyi villa körül egy egész mítosz képződött. Beszéltek, írtak róla. Ilyen paradicsom, olyan paradicsom. Szépsége, pompája nőtt a fantáziákban. 


  
Felhasznált irodalom:  
Kocsis Katica: Virtuális sétát tettünk a Jókai-kertben. A PIM szakmai blogja. 2021. augusztus 11.  
https://pimblog.blog.hu/2021/08/11/jokai_kert_476   
 
„Kertész vagyok, felség, és ez büszkeségem”, Hegyvidék Újság, 2020. május 13.  
https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2020-majus-12/kertesz-vagyok-felseg-ez