Gondolta a fene

Gondolta a fene

2022. március 29.

Arany János egyik elhíresült mondása a fenti mondat, amely egyesek szerint a szájából hangzott el, míg mások szerint a tollából származik. A fene sem gondolta volna.

A közhiedelem szerint Arany akkor mondta ezt, amikor az egyik saját versével kapcsolatban olyan értelmezéssel szembesült, amelyet ő soha nem akart kifejezni. A megalapozatlanul neki tulajdonított jelentés kigúnyolása volt tehát a „gondolta a fene”. Mindez azonban nem támasztható alá hiteles forrásokkal.

Arany sógora, Ercsey Sándor, teljesen másképp emlékezett vissza a történetre. Véleménye szerint Arany a Budapesti Szemle című folyóiratot olvasva a széllapon tette a következő megjegyzést:

várt a f… valamit.

Az irodalomtörténészek között nincs egyetértés abban, hogy a fene szó miért lehetett kipontozva a széljegyzetben. Arany ugyanis több levelében is kiírta ezt a kifejezést, amely egy meglehetősen durva szónak számított a korban. Előfordulhat, hogy Ercsey Sándor a szemérmes Arany imázsát kívánta erősíteni azáltal, hogy azt állította, maga a költő pontozta ki a szót, de az sem kizárt, hogy a fenénél még durvább, f betűvel kezdődő kifejezés szerepelhetett a lapszélen.

Bár a „gondolta a fene” fordulat elhangzásának számos variációja öröklődik a kulturális emlékezetben, valószínű, hogy ebben a közismert formában sosem hangzott el Arany János szájából. A kifejezés mindenesetre a belemagyarázás szinonimájává vált a magyar kultúrában, különösen a versek értelmezésével kapcsolatban.

 

 

Felhasznált irodalom:

Milbacher Róbert: Legendahántás. 50+1 tévhit a magyar irodalomban. Budapest, Magvető, 2021