A türelem házasságot terem

A türelem házasságot terem

2022. március 28.

Széchenyi István hűséges és kitartó ember volt. Több mint egy évtizedig epekedett plátói szerelme, a férjezett Seilern Crescence grófnő iránt. De megérte várnia. A legmerészebb álmai is valóra váltak.

Széchenyi 34 évesen, 1824–25 körül szeretett bele az akkor 25 esztendős grófnőbe. Crescence a nála 20 évvel idősebb Zichy Károly gróf kamaraelnök felesége és három gyermek édesanyja volt. Noha ő is vonzódott Széchenyihez, nem ment bele a szokványos szeretői viszonyba. A plátói szerelem évei alatt pedig további négy gyermeket szült férjének.

Széchenyi bejáratos volt a család budai otthonába, jó kapcsolatot ápolt Zichy Károllyal is, olykor együtt aggódtak a szülés előtt álló Crescence-ért.

Én a pályámon becsületesen ki akarok tartani – csak C(rescence) elismerje valaha értékemet, csak elismerje! Ez legyen egyetlen jutalmam” – írta az epekedő Széchenyi 1828-ban naplójában.

Zichy Károly 1834 végén hunyt el, mely esemény lehetőségeket nyitott a szerelmesek előtt. Széchenyi 1836. február 4-én oltár elé vezette Crescence-t a krisztinavárosi templomban. Ezzel együtt egy szerteágazó család feje lett. Crescence az előző házasságából hét gyermeket hozott az új frigybe, és hamarosan közös gyermekeik is születtek: Béla és Ödön. Harmadik közös gyermekük, Júlia csecsemőként meghalt.

Széchenyi lelkiismeretes családapának bizonyult. Bensőséges érzelmi kapcsolatot alakított ki mind saját, mind mostohagyermekeivel, nyomon követte testi és szellemi fejlődésüket, valamint a nyilvános életben is odafigyeléssel egyengette útjukat.

 

Felhasznált irodalom:

Fónagy Zoltán: Széchenyi István apaszerepben, mult-kor.hu, 2018

https://mult-kor.hu/szechenyi-istvan-apaszerepben-20180827