Szakkörből a műgyűjteménybe

Szakkörből a műgyűjteménybe

2023. január 25.

Festményét grafikaszakkörön készítette, majd egy neves Petőfi magángyűjteményben landolt. A kiskőrösi, 15 éves László Tímea Boglárka Szendrey Júliát ábrázoló festménye átlépte az iskola falait és egy magángyűjteményben kezdte meg vélhetően halhatatlan életét. 

Krámer Iván Petőfi-relikvia magángyűjteménye képeket, kisplasztikákat, tárgyi darabokat, kéziratokat, egyedi műtárgyakat és több mint 8000 kötetet meghaladó könyvtárat rejt, s kincseit most már Boglárka festménye is gazdagítja. A tehetséges diáklány az iskolai grafikaszakkörön készítette a Szendrey Júlia képet, melyet a többi alkotással együtt később a helyi művelődési házban nyílt, Petőfi születésének 200. évfordulója apropóján rendezett kiállításon mutattak be. „Elsősorban Petőfi verseit illusztráltuk, de emellett választhattunk, hogy őt, a szüleit, vagy Júliát festjük le vagy rajzoljuk meg” – mesélte. Arra a kérdésre, hogy miért Szendrey Júliát választotta, így válaszolt: „Úgy gondolom, hogy Júlia nagyon tiszteletre méltó személyiség volt, mégis gyakran háttérbe szorul, és csak »Petőfi feleségeként« emlegetik. Pedig ő maga is írt verseket, nem is akármilyeneket, műfordító is volt, például ő fordította le elsőként az Andersen meséket. Emellett számomra a személyisége is szimpatikus, nagyon tanult volt, és az első olyan nők közé tartozott, akik nadrágot hordtak és szivaroztak. Sokat szenvedett élete során, s nagyon sajnálom, hogy sokan csak »hűtlen özvegyként« utalnak rá.”

Persze nemcsak Szendrey Júliát, hanem Petőfit is tehetségesnek tartja, hiszen elképesztő mennyiségű verset hagyott maga után. Ugyanakkor az ő költeményeivel kevésbé tud azonosulni: „Petőfi kissé népies nyelvezete, témaválasztása – talán épp a korom miatt – nem igazán áll közel hozzám.”

-
X
Boglárkát Szendrey Júliához hasonlóan az élet apró pillanatai inspirálják, ezek az érzések vezették a kezét alkotás közben is. Festményét akril festékkel készítette, mely anyaghoz egy csoporttársa munkája hozta meg a kedvét, illetve ennek a festéktípusnak a rövid száradási ideje. Így emlékszik vissza: „Leginkább a technika támasztotta kihívást, valamint Júlia ruhájának és a háttér színeinek, textúrájának kidolgozását élveztem a munka során.” A fiatal lány családjában nem szokatlan a kreatív véna, szülei, ha nem is a festészetben, de a különféle előadóművészetekben több alkalommal is jeleskedtek. Boglárka kicsi kora óta rendszeresen rajzol, az alkotás régóta a mindennapjai része. Komolyabban 10 évesen kezdett vele foglalkozni, amikor beiratkozott a helyi művészeti iskola grafikaszakkörére a megyei Príma díjas Babucsikné Zeikfalvy Anna nénihez, amit nyugdíjba vonulása óta Szentgyörgyi Erika tanárnő vett át.

-
X
A Szendrey alkotásra a kiállítás megnyitóján figyelt fel Krámer Iván műgyűjtő a sok-sok mű között, s azonnal le is csapott rá. „Már a kiállításon mondta nekem, hogy valószínűleg megvenné, de akkor elhinni sem mertem, hogy komolyan gondolja. Azóta a festményem már a gyűjteményében van. Büszke vagyok a képemre, és rendkívül örülök, hogy egy ilyen neves műgyűjtő is értékeli a munkámat” – lelkendezett a tehetséges, mégis szerény lány.

Forrás, borító kép: Kossuth Rádió