Ismét Erdélybe látogat az Irodalmi Karaván

Ismét Erdélybe látogat az Irodalmi Karaván

2023. január 23.

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve Petőfi Sándor költőt, akinek születése 200. évfordulóját ünnepeljük idén.  

Az első Irodalmi Karaván út 2022 januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió és annak íróvendégei. A telt házas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek. „Irodalmi élményekkel és tartalmas összművészeti estekkel, találkozásokkal a szívünkben folytatjuk az immár Petőfi Irodalmi Karaván sorozatunkat a Kárpát-medencében. 2023-at egy olyan utazással és több olyan város látogatásával indítjuk, ahol korábban még nem jártunk, bízva abban, hogy a közönség szeretni fogja estjeinket. A névadónk, Petőfi Sándor számomra a becsület, az erő, az őszinteség és a szabadság páratlan költője, egy nagyon rövid és szenvedélyes sorssal. A szabadságról pedig ő mondja – »Hol a szabadság, ott van a haza.« Az egységes haza megtalálása a nyelvben – nekünk ez a küldetésünk, programjainkkal ezért dolgozunk!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására 2023. február 6. és 9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazáshoz forgatás is kapcsolódik – megidézve a névadó, Petőfi Sándor személyét, Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja, és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett főként a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket és a könyvvásári beszélgetéseket moderálja.

-
X
 
A részletes program: 
Február 6., Szatmárnémeti 
13.00 Rendhagyó irodalomóra a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában 
19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában 
Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes  
  
Február 7., Nagybánya  
11.00 Rendhagyó irodalomóra a Németh László Elméleti Líceumban 
19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a PHILIA közösségi teremben 
Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes  
  
Február 8., Zilah  
13.00 Rendhagyó irodalomóra a zilahi Silvania Főgimnáziumban 
19.00 „Ki vagyok én? Petőfi arcai” zenés-irodalmi előadás a Vigadóban 
Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző 
  
Február 9., Kolozsvár 
13.00 Rendhagyó irodalomóra a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban 
19.00 „Ki vagyok én? Petőfi arcai” zenés-irodalmi előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 
Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző 
  
A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társszervezésében valósul meg. A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, az utazás izgalmas pillanatait pedig egy filmben mutatják meg oldalaikon.