Minden napra egy Petőfi

Minden napra egy Petőfi

2023. január 17.

Petőfi szelleme és nagysága minden nap beköltözik néhány percre a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokába. Az emlékév 365 napján ugyanis délutánonként elhangzik egy-egy vers a lelkes, szavalni vágyó veszprémi lakosok, nézőik és társulati tagjaik tolmácsolásában.  

A veszprémi színház mindenképpen szeretett volna a költő születésének 200. évfordulójáról megemlékezni, főképp azért is, mert az intézmény nevében is hordozza a költőóriást. A Minden napra egy Petőfi felhívás – mely Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser ötlete alapján indult el 2023. január 1-én – az országban egyedülálló módon, a lakossággal karöltve tiszteleg a költő előtt. A veszprémiek bevonása régi hagyomány már a színháznál, s a kérdésre, hogy nem féltek-e a jelentkezők alacsony számától a szereplési lámpaláz miatt, a teátrum úgy nyilatkozott: „Nagyon sok kezdeményezésünk, programunk van, melyekre rendszeresen hívjuk a lakosokat is, akik a legnagyobb örömünkre rendkívül közreműködőek, nyitottak, lelkesek, érdeklődőek, és mindig örömmel jönnek. Sőt, már vannak évek óta visszatérő szavalóink, szereplőink is!”

-
X

A színház minden nap 17 órakor közvetíti a Minden napra egy Petőfi versprogram adott napi szavalatát. Bárki jelentkezhet, aki kedvet érez, hogy a saját maga választotta, számára kedves, különleges vagy bármilyen okból nagyobb értékkel bíró Petőfi-verset a színház előcsarnokában kialakított versstúdióban elszavalja. A költemény kiválasztása szabad, bárki bármilyen verset előadhat Petőfitől, s akár elmondhatja, akár megzenésítve elénekelve is bemutathatja. „Mindenképpen szerettük volna a választás szabadságát megadni az embereknek, hiszen a vers által mindenki valahol a saját gondolatait is átadja a nézőknek, másrészt ezzel is szeretnénk megtisztelni a jelentkezőket, akik megtanulják a verset, együttműködnek velünk, és hozzátesznek ahhoz, hogy a program sikeres legyen és méltó módon, együtt, közösségben a közönséggel emlékezzünk meg színházunk névadójáról.”

Egy a sok, már elhangzott vers közül:

A verselést a színház minden nap a Facebook-oldalán közvetíti, de a szereplések megtekinthetők az intézmény weboldalán és YouTube-csatornáján is.

További információ a jelentkezésről:

Minden napra egy Petőfi vers