Túl a tankönyveken

Túl a tankönyveken

2023. január 07.

Egyedül vagy csapatban kutatni, olvasni, a fantáziát szabadon eresztve alkotni és közben tudást bővíteni – erre biztatják a lelkes diákokat a Petőfi 200 projektverseny szervezői, s azt is ígérik, hogy a költő életének és munkásságának eddig nem ismert, a tananyagban nem szereplő, valóban érdekes oldalát is megismerhetik. 

A Petőfi 200 projektverseny munkatársainak komoly tapasztalata van a diákoknak meghirdetett versenyek szervezésében és lebonyolításában. Hitvallásuk a tehetséggondozás mentén arra az elhatározásra épül, hogy a hagyományos iskolarendszerben szereplő tananyagot élményszerűen dolgozzák fel, és kreatív, rendhagyó, izgalmas versenyfeladatokkal egészítsék ki. Fontosnak tartják, hogy a diákok kipróbálják magukat és akár jártassá váljanak komplex projektfeladatok elkészítésében, továbbá megtapasztalják a csapatban működés fortélyait, előnyeit. Kezdetben angol és német tehetséggondozó versenyeket szerveztek, majd később történelem és földrajz témában hirdettek meg vetélkedőket. Ezek mindegyike hazánkban egyedülálló alkalmat kínál a tanulóknak arra, hogy egyszerre egy időben több százan vagy akár ezren is összemérhessék a tudásukat.  

Minden nagyobb irodalmi alakunk évfordulójáról nem szoktunk megemlékezni, de Petőfi esetében úgy éreztük, hogy a világ legtöbb országában ismert és elismert magyar költő igazán méltó arra, hogy egy országos projektversenyt rendezzünk a tiszteletére. Ráadásul úgy gondoljuk, különféle korosztályból sok diákot tudnánk vele megmozgatni

– mondta Kraulis Mónika ügyvezető, versenyszervező.

Ahogyan a többi projektversenynél, úgy itt sem az iskolában megszokott, klasszikus feladatokra kell számítani. Összeállításukkor a fő cél az volt, hogy azok elszakadjanak a tananyagtól, és Petőfit számos, a tankönyvek által nem érintett oldalairól is bemutassák. A kiküldött, korosztályonként eltérő feladatlapokon egyrészt tényszerűségre épülő, de kutatást, belehelyezkedést megkívánó, másrészt valódi kreatív feladatokkal találkozhatnak a nevezők. A kicsiknek rajzolni, festeni kell, a nagyobbakra meseírás, a gimnazistákra pedig kreatív írás vár. Utolsóként egy átfogó projektfeladatot kell elkészíteniük, mely akár lehet egy lapozható, kinyitható ablakokkal, fülekkel rendelkező, képekkel, rajzokkal, írásokkal gazdagított lapbook megalkotása is.

-
X

Érdemes akár egyénileg, akár barátokkal, osztálytársakkal belevágni, hiszen a gyerekek nem csak izgalmas, érdekes tudást szerezhetnek Petőfiről, de olyan kreatív technikákat is elsajátíthatnak, melyeket későbbi tanulmányaik során is kamatoztathatnak majd. Nem utolsósorban emlékezetes közösségi élményben lehet részük, mely egy olyan létfontosságú, 21. századi kompetenciát is fejleszt, mint az együttműködési készség.

A Petőfi 200 projektverseny 2023. február 13-án rajtol el, a feladatok elkészítésére 4-5 hét áll rendelkezésre. Részletek a nevezés menetéről és a korcsoportokról itt olvashatók: 

Petőfi 200 projektverseny