Nem tudja múzeumba csalni gyermekét?

Nem tudja múzeumba csalni gyermekét?

2022. december 12.

Mi tudunk egy ígéretes módszert, mely megbabonázza az aprónépet. Ha ugyanis múzeumi látogatásról van szó, még a legtántoríthatatlanabb gyerekben is leomlanak az ellenkezés szilárdnak hitt falai, ha kezébe veszi Kajla kutya múzeumi invitálóját. A Kajla a múzeumok nyomában című album a gyerekek nyelvén kelti fel az érdeklődést múzeumaink és a bennük őrzött kincsek iránt. Mindezt még felnőttek számára is szerethető módon. Walton Tamással, a koncepcióért felelős kreatív producerrel beszélgettünk.

Kajla bizonyára senkinek nem ismeretlen, 4 éve a gyerekek legjobb barátja és cinkostársa, akivel számtalan élményt élhettek már át eddig is. Ezúttal azonban nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a szabadidő eltöltésének egy kevésbé népszerű módjára buzdítja a kicsiket: a múzeumlátogatásra. A Kajla a múzeumok nyomában című albumot a Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezésének és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége hathatós közreműködésének köszönhetően vehetjük kézbe.  
  
Ez a Kajla albumok sorozat 4. könyve. Ezúttal miért éppen múzeumba csalogat mindannyiunk lógó fülű, mindig vidám kutyája?

A fő célunk az volt, hogy a művelődés, a kultúra és a tudomány szeretete, azon belül is a múzeumok iránti nyitottság a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben férkőzzön be a gyermekes családok tudatába és mindennapjaiba. Kajla a Magyar Turisztikai Ügynökség szeretnivaló „márkája”, akit mára talán egy gyermekes családnak sem kell bemutatni, hiszen mindannyiunk szívébe férkőzött az évek során. Az eddigi tapasztalataink szerint határozottan állíthatom, hogy rendkívül hatékonyan tudunk élményt átadni és játékos-mesés formában tudást csempészni gyermekeink fejébe olyan eszközökkel, amelyeket Kajla használ: kabalafiguraként vezet, mesél, buzdít, mesés világgal csábít a valóság megismerésére. Rajzolt, színes, ám valósághű ábrázolással tárja a közönség elé azt, amink van: Magyarország kincseit, természeti, épített, történelmi és kulturális értékeinket – most kifejezetten a múzeumok világát. Azt látjuk, hogy ez az egyik oka Kajla évek óta tartó töretlen népszerűségének. Hiszünk benne – és ez a hit vezérelt bennünket a munka során –, hogy ez a Kajla-album is sok család életében teremt új és közkedvelt kategóriát a családi programok palettáján.

Mely múzeumokról olvashatunk a kiadványban?

Ebbe a kötetbe 39 múzeum kerülhetett bele, amelyek között találunk fővárosi, vidéki, sőt határon túli – felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki – intézményeket egyaránt. Csak hogy néhányat említsek: találkozhatnak a gyerekek a Magyar Nemzeti Múzeummal, melynek ikonikus épülete a borítón is helyet kapott, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal, a Magyar Természettudományi Múzeummal, vagy a Tatai vár Kuny Domonkos Múzeumával, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, de betekinthetnek a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumba és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának Mikszáth Kálmán Emlékházába is.

Ha belelapoz az ember, szembetűnik, hogy a gyerekek számára valóban izgalmasan ragadták meg az időnként száraz múzeumi tartalmakat.

Mivel ez a 4. ilyen jellegű kötet, már sikerült tapasztalatot szereznünk azon a téren, hogyan érdemes a gyerekek felé kommunikálni. Ezért a múzeumok anyagait úgy válogattuk és formáltuk, hogy a tartalmi kialakítás valóban izgalmas és hívogató legyen a gyerekek számára. Mert hogy múzeumba járni igenis izgalmas! Még a nehezebben fogyasztható tartalmakat kínáló múzeumban is lehet érdekes látnivalót találni. A könyv a bemutatott múzeumok állandó kiállításai mellett tudásmorzsákat és alapvető információkat is nyújt.

Elsősorban kiket szólít meg?

Főként az alsó tagozatos (1–4. osztályos) gyerekeknek szántuk, de közvetetten a kisebb és nagyobb testvéreik, és persze a szüleik is örömüket lelhetik benne. A könyv szövegezése és a sok-sok kísérő rajz bárki számára könnyen emészthetővé, befogadhatóvá, s reményeink szerint szerethetővé teszi a tartalmat.

Ha valakinek nincs még ilyen albuma, hol és hogyan juthat hozzá?

Az album 25 000 példányban került el az ország minden részére: az összes általános iskola könyvtárába, több mint 100 múzeumba itthon és határon túl, valamint az országos Tourinform hálózat irodáiba is juttattunk belőle. Ha nincs saját példányunk, több módon vehetjük kezünkbe a könyvet: kikölcsönözhetjük gyermekünk iskolai könyvtárából, vagy módunk van a közelünkben található múzeumok vagy Tourinform irodák egyikében lapozgatni. Érdemes a gyerekekkel együtt átböngészni, olvasgatni, ihletet meríteni, inspirálódni, majd közösen úti célt választani.

A múzeumokban is lehet pecsétet gyűjteni?

Bizony, a jól bevált pecsételési rendszert ennél a kiadványnál is bevezettük, és készültek célzottan múzeumi pecsétek is. A Kajla útlevélben – amit minden általános iskolás tanuló megkapott idén is, ezúttal világoskék színben – már egy dedikált múzeumi pecsétgyűjtő játék is helyet kapott. A családok egyre több múzeumban bezsebelhetik a „Kajla a múzeumok nyomában” pecséteket, ez még egy ok arra, hogy minél több pecsétet gyűjtsenek össze.

Miről árulkodnak az eddigi tapasztalatok?

Bár nagyon széles körben használják, soha egyetlen negatív kritika nem érte még Kajlát, tehát büszkén mondhatjuk: mindenki nagyon szereti! Szinte már mozgalomként működik a program, rengeteg önszerveződő Kajla-csoport is létezik a közösségi médiában is. A legújabb, múzeumi kötet bevezető kampányában azt hirdettük, hogy az első 1300 igénylő család postán megkaphatja a könyvet. Alig több mint egy nap alatt elvitték ezt a mennyiséget, ami azt gondolom, magáért beszél, s jól tükrözi a pozitív fogadtatást. A múzeumok is nagyon hálásak – nemcsak azok, amelyek a könyvben szerepelnek, hanem az a több mint 100 múzeum is, akikhez eljuttatunk példányokat. Fontos megjegyezni, hogy ilyen széles körben talán soha senki nem hirdette még kulturális intézményeinket, és ilyen típusú kiadvány sem született még, ami ehhez a korosztályhoz és a családokhoz szól ilyen széles körben, ekkora példányszámban és ebben a magas minőségben. Bízunk benne, hogy mindenki örömét leli a könyvben, megtalálja a számára vonzó kulturális élményt, s legfőképp azt, hogy minél több családdal, gyerekkel megszerettetjük a múzeumba járást. 

A Kajla a múzeumok nyomában album a Petőfi-bicentenárium apropóján a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával jöhetett létre.