Kapcsolódni a verseken keresztül – önmagunkhoz és másokhoz

Kapcsolódni a verseken keresztül – önmagunkhoz és másokhoz

2022. december 08.

A színpadra komponált megzenésített versek nemcsak irodalmi és zenei utazásra hívnak, de igazi közösségi élménnyé is válhatnak. Skoperda Nóra énekes, dalszerző, író és Nagy Gergő gitáros, dalszerző kettősének tálalásában, a Verseitek dallama című előadásukban legalábbis biztosan.  

A 2017-ben létrejött formáció zenés irodalmi estjein, rendhagyó irodalomóráin megzenésített klasszikus és kortárs magyar versek csendülnek fel. Kezdetben a maguk szórakoztatására öntötték dalba a kedvenc vagy az őket épp megszólító verseket, így szólaltatták meg Pilinszky János, József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre és Szép Ernő költeményeit. Miután azonban ez óriási sikert aratott, egy ideje tudatosan nyúlnak költeményekhez, ebben az évben kiemelten Petőfi Sándorhoz. Nóra így fogalmazott: „Nagy élményként éljük meg, hogy az iskolai, kötelező olvasmány jellegű skatulyába erőltetett költőben szabadon elmélyedhetünk. Most ismertük meg igazán Petőfit, most tudatosult bennünk, hogy milyen eszméleten értékes verseket írt már egészen fiatalon ez a zseniális költő.”

A zenei produkció műfaját tekintve akusztikus muzsika, folk- és világzenei elemekkel tűzdelve. Az alkotópáros több dalt is készít egy-egy versből: olyat, amit ketten tudnak előadni, illetve bővített verziót is, amit elektromos gitár- és vokálelemekkel spékelnek. Azt is tervezik, hogy a jövőben még szélesebbre nyitják az eddigi zenei skálát, és tovább hangszeresítik a dalokat hegedűvel, dobbal, csellóval, hogy még jobban kiemeljék a művet és annak mondanivalóját.

-
X
 
A hallgatóság ne pusztán zenei produkcióra számítson, az előadás prózai elemeket is tartalmaz, annak érdekében, hogy intim hangulatú beszélgetés jöjjön létre, igazi közösségi élményt nyújtva. Fontosnak tartják ugyanis, hogy azt, amit nekik ad a vers, és az érzelmeket, melyeken a hatására keresztül mennek, átadhassák a nézőknek és meghallgathassák az ő aspektusaikat is.

Csodálatos, ahogy Nóri hozzányúl ezekhez a versekhez. Úgy értelmezi újra azokat, mintha az alkotások erre születtek volna. Olyan mondanivaló áramlik ki a dalokból, ami ráerősít az eredeti gondolatokra és hangulatra

– meséli Gergő.

Irodalmi-zenés produkciójuk rendhagyó irodalomóra vagy akár olvasásnépszerűsítő koncert formájában is megállja a helyét. A két művész igyekszik hallgatósága igényeire formálni az előadást, s egy-egy alkotót többféle tematikában megjelentetni. „Ha gyerekekhez megyünk és cél egyben a kötelező tananyag egy részének átadása is, azt is megpróbáljuk nem szájbarágós irodalom óraként eljuttatni hozzájuk. Lazítunk a dogmákon, színessé és befogadhatóvá tesszük a tananyagban szereplő verseket is. Emellett készülünk teljes estés Petőfi-előadással is, ami átkötésekkel lefedi a komplett életművet.

-
X

Nóra és Gergő különleges produkciójában olyan értékekre világít rá, melyekre a mai, 21. századi fiataloknak és persze a felnőtt generációnak is szüksége lehet. Az életünk gyökeresen megváltozott, fizikailag és lélekben is eltávolodtunk egymástól, félelem, aggódás, szorongás ül a mindennapjainkon, de a versekben és az általuk közvetített üzenetekben lehet találni kapaszkodókat. Az irodalom abban is segít, hogy szélesedjen a fiatalok megélt érzelmi skálája, s jobban megértsük magunkat és környezetünket egyaránt.

Petőfi Sándor Sohasem volt az szerelmes című versét a fiatal pár előadásában itt tudja meghallgatni:

Skoperda Nóra és Nagy Gergő Verseitek dallama című előadása az alábbi elérhetőségeken rendelhető meg:

Telefon: Rédl Tímea +36 30 129 2450  
E-mail: petofiklub@petofiugynokseg.hu