Kiállítás és balett: különleges kulturális fúzió Győrben

Kiállítás és balett: különleges kulturális fúzió Győrben

2022. december 01.

Végigtáncoltak a Győri Balett táncművészei a Magyar Géniusz Vándorkiállítás helyszínén. A különleges performansznak a vándortárlat 4. állomása, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotája adott otthont. 

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás tavasszal indult útjára, hogy a Kárpát-medencei múzeumok gyöngyszemeit, az adott intézményre, településre leginkább jellemző, reprezentatív műtárgyakat az ország 8 helyszínén felvonultassa. A nagyszabású és igazán különleges tárlaton 67 intézmény 154 darab történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről.

Amikor a kiállítás Győrbe érkezett, nem volt kérdés számunkra, hogy az ország egyik legrangosabb, nemzetközi hírű kulturális szereplőjével, a Győri Balett együttessel szeretnénk egy együttműködést” – árulta el dr. Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program vezetője és a kiállítás egyik főkurátora. A kulturális fúzió apropóját maga az összművészetiség találkozása ihlette, az attrakció pedig egy olyan városban kelt életre, ahol az ország egyik legsikeresebb balettegyüttese már 43 éve ötvözi a tradíció és innováció kettősét.

-
X
  
Velekei László balettigazgató, Seregi- és Harangozó-díjas, érdemes művész koreográfiája érzékenyen reflektál a Magyar Géniusz Vándorkiállítás műtárgyaira, és figyelembe veszi a tárlat dramaturgiáját is. Légiesen kíséri végig a történelem, régészet, néprajz és képzőművészeti szekció remekeit, a mozdulatok ereje kiemeli a kincsek ragyogását, a tánc szemszögén keresztül még inkább hangsúlyt kap a géniuszok zsenialitása. „A Romance című koreográfiám szerelmi kettősének mozdulatai (ami eredetileg Kodály Zoltán műveire készült) adták az ihletet a vándorkiállítás bemutatásához. Elképzeltem, ahogy egy ifjú pár kéz a kézben fedezi fel ezt az izgalmas tárlatot és csodálkozik rá géniuszainkra, a kincseinkre, a festői remekművekre vagy akár a népművészeti értékeinkre" - avatott be az igazgató.

A Magyar Géniusz Programot és annak vándorkiállítását a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja. A szervezet nemcsak a Kárpát-medencei muzeológia társadalmi elismertségéért, szakmai megújításáért dolgozik, hanem egyre inkább teret ad a kreatív, intézményeken és határokon átívelő kulturális együttműködéseknek is.