Kortárs alkotások a Cifrapalotában

Kortárs alkotások a Cifrapalotában

2022. november 25.

Különleges, Petőfi ihlette kortárs kiállításnak ad otthont a kecskeméti Cifrapalota. A Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című tárlaton látható hazai és határon túli alkotások nem a megszokott módon közelítettek Petőfihez. 

A Kecskeméti Katona József Múzeum által közzétett felhívás nyomán (a már az előzetes e-mailes bírálati körben be nem fogadottakkal együtt) mintegy 350 alkotással, illetve sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók. A zsűri végül összesen 113 alkotó 123 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A zsűri öt alkotónak adományozott díjat, melyet ifj. Gyergyádesz Lászlóval együtt prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke adott át: Damó István grafikusművésznek és Lisányi Endre képzőművésznek Kecskemét MJV fődíját, míg a zsűri „Minek nevezzelek?” díját Székely Móri Márta festőművésznek, illetve Pittmann Zsófi és A. Varga Imre képzőművészeknek.

-Széri-Varga Géza: „A négyökrös szekér”
Széri-Varga Géza: „A négyökrös szekér”
X

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta:

A tárlat szándékaink szerint hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás.

A kiállítással ezt az űrt szerette volna a múzeum – legalább jelképes mértékben – betölteni. Éppen ezért nem a „nemzeti költő” sokadik portréját várták – kivéve természetesen, ha a költő ábrázolása szerves része a mű mondanivalójának. Sokkal inkább arra kívánták ösztönözni kortárs művészeti életünk legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben (szerelem, boldogság keresése, hősi halál, nemzet, személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, népmesei hagyományok, szülőföld, az emberiség gondjai stb.) mélyedjenek el, s ezek hatása tükröződjön az alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is.

-Pápai Lívia: „Szabadság, szerelem!”
Pápai Lívia: „Szabadság, szerelem!”
X

A tervek szerint január végén megjelenik a kiállítás katalógusa, sőt a tárlat virtuális változata is – a művészek műleírásaival, versrészletekkel – az intézmény honlapján. A kiállítás szerves részeként az intézmény múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervez, melynek egyik eleme a Múzsám: Petőfi címmel hamarosan megjelenő, s mindenki számára megvásárolható munkafüzet lesz. A kiadványban számos, színes képekkel illusztrált feladat vár az általános iskolába járó diákok számára, közepén kivehető melléklettel, amely többségében a kiállításban megtekinthető műalkotásokból válogatott matricákat tartalmaz. A tárlat a Petőfi Sándor-emlékév részeként, a Nemzeti Kulturális Alap (PETŐFI 200 Ideiglenes Kollégium) támogatásával jöhetett létre.  
 
A kiállítás 2023. június 4-ig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között.  
(A Cifrapalota 2022. december 19. és 2023. január 30. között zárva tart.)