Nagyszerűségek minitárlatban

Nagyszerűségek minitárlatban

2022. november 23.

Előadás-sorozattal és a Petőfi-hagyaték ritkán, vagy korábban be nem mutatott darabjait felvonultató minitárlatokkal csatlakozik a Petőfi-emlékévhez a kecskeméti Neumann János Egyetem. A Petőfi értelmezések a 21. században – változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című sorozat havonta jelentkezik új tartalommal egészen 2023 márciusáig. 

Havi rendszerességgel várják az érdeklődőket a nagyközönség számára is nyitott estéikre, melyeken az életmű egy-egy aspektusát mutatják be meghívott szakmai előadók és művészvendégek részvételével. Ezekhez az estekhez rövid, csak arra az alkalomra szóló minitárlatokat készítenek. A szokásos installációkon kívül megmutatják az életművel kapcsolatos ritkaságokat, érdekességeket, melyek különböző könyvtárakkal és a Bács-Kiskun Megyei Levéltárral kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően válnak láthatóvá.

Egy ilyen rendezvénynek adott a közelmúltban otthont a neves egyetem. Dr. Kötél Emőke, az egyetem Könyvtár és Információs Központjának igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és néhány gondolattal felvezette az előadást, mely aztán számos izgalmas fordulatot, mozzanatot elevenített fel a költő életútjának, alkotói pályájának fejezeteiből. Megismerhettük néhány szokását, a barátjával, Arany Jánossal való levelezésének jellemzően évődő, egymás tehetségét méltató, szeretetteljes hangnemet, melyekből kirajzolódik Petőfi, a munkájára igényes, így a nyomtatás előtt műveit gondosan korrektúrázó alkotó, a derűs, elmés barát, vagy épp a mindössze egynapos újszülött gyermeke portréját megrajzoló büszke apa képe. A felidézett történetek, anekdoták, emlékek nyomán megelevenedett előttünk a sokoldalú, öntudatos, modern művész alakja, aki egyszerre tölti be történelmi jelentőségű szerepét, bátran vállalva forradalmi nézeteit, és fogalmaz meg korokon átívelő, örökérvényű gondolatokat, igazságokat.

-
X

Lipthay Endre történész, az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárának munkatársa „A sokszínű Petőfi-hagyaték az Országos Széchényi Könyvtárban” címmel tartott előadást a résztvevőknek, melynek középpontjában a Petőfi-hagyaték történetisége állt. Lipthay Endre részletesen bemutatta, hogyan kerültek az egyes kéziratok és a költő könyvtára – felbecsülhetetlen értékű emlékként – a Széchényi Könyvtár által gondozott hagyatékba, hogyan bukkannak fel még ma is, időről időre, eredeti – vagy annak vélt – levelek, kéziratok. Mi volt a szerepe az első hagyatékrész adományozásában a költő öccsének, Istvánnak, hogyan gondozta Petőfi halála után a család – Szendrey Júlia – a levelezést, és milyen részekből áll a Petőfi-fond.  Az előadást kísérő kamaratárlaton az egyetem birtokában lévő Petőfi-kiadások, a 19. század végéről származó Petőfivel (is) foglalkozó könyvek, a 20. századi recepció dokumentumai és a költő életének különböző állomásait bemutató rajzok, festmények reprodukciói kerültek kiállításra.

-
X

A programsorozat következő előadása 2022. december 6-án lesz.