60 perc a Bánk bán körül

60 perc a Bánk bán körül

2022. november 22.

Katona József legismertebb műve a legjobb magyar dráma, shakespeare-i léptékű alkotás – állítják sokan. Mégis miért veselkedik neki minden korszak, hogy létrehozza a saját átiratát Katona József drámáját és Erkel Ferenc operáját illetően egyaránt? A Bánk bán mindig aktuális, soha nem lehet eleget beszélni róla. Az Egyetemes podcast három illusztris vendége három szemszögből tekint le rá, s járja körül a témát.

A Petőfi Kulturális Ügynökség podcastjában Seres Gerda műsorvezető három vendégével beszélget a Bánk bánról: Szabó Borbála íróval, aki magyarról magyarra fordította a drámát, Kesselyák Gergely karmesterrel, aki számos színrevitelnél vezényelte Erkel operáját, és a művet már sokszor színpadra vivő Vidnyánszky Attila rendezővel.

-
X

Többek között azt fejtegetik, vajon hány éves kortól ajánlott a Bánk bán olvasása, hogyan, milyen formában tud egy gyerekhez vagy akár a mai kor emberéhez közel kerülni, s kinek mit üzen a darab. A három vendég elárulja, ki mikor lett a Bánk bán szerelmese, de azt is megtudhatja a hallgató, hogy a rendezőnek, az írónak és a karmesternek mi a véleménye a dráma régies nyelvezetéről, és hogyan tud a mű átkötéseket teremteni a mába? Fény derül arra is, milyen hatások befolyásolták anno Erkelt a komponáláskor, s egyáltalán, miért születtek az idők során átiratok, s ezek az ősváltozathoz képest mennyiben mások?

A zene, az irodalom és a színház három jeles és autentikus képviselője a saját világából szűri saját tapasztalatát, véleményét, ízlésvilágát és gondolatait a közös térbe, melyből egy közérthető, mégis emelkedett beszélgetés születik, amiből még a drámát nem kedvelők is profitálhatnak. Szívből ajánljuk meghallgatásra!


  
Egyetemes – alapművekről felsőfokon. Vannak megkerülhetetlen művészeti alkotások, melyek meghatározzák gondolkodásunkat. Ahelyett, hogy poros klasszikusként tekintenénk rá, a podcast vendégei igyekeznek friss szemmel megnézni, mitől élvezetesek, szerethetőek, mit adhatnak nekünk ma, és miért boldogulunk velük nehezen. Műsorvezető: Seres Gerda