Mi rejtőzik a homályban?

Mi rejtőzik a homályban?

2022. november 21.

Izgalmas és kreatív fantáziajátékra hívja a 6-10 éves gyerekeket a Petőfi Irodalmi Múzeum. A felhívás középpontjában az egyetlen fennmaradt, hiteles kép, a híres Petőfi-dagerrotípia áll. A fénykép elkészültének körülményeit kell a gyerekeknek fantáziával átszőni, majd ötleteiket papírra vetni.  

A kép készítésének körülményeiről még ma sem tudnak biztosat mondani a kutatók, de a legvalószínűbb az, hogy a fényképet Petőfi barátja, Egressy Gábor színész készítette. Az eredmény a híres Petőfi-dagerrotípia lett, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum őriz. A kép az idők során megfeketedett, homályossá vált, csak nagy fantáziával lehet megsejteni benne Petőfi alakját. Bizonyára nagy kihívás lehetett a kissé izgága és a külsejére végtelenül hiú Petőfinek, hogy 45 másodpercig se ruhaigazítás, se levegővétel, se pislogás nem volt megengedett, mert a kamera csak a moccanatlan alakot rögzítette.

-Egressy Gábor: Petőfi Sándor (dagerrotípia, 1844 vagy 1845)
Egressy Gábor: Petőfi Sándor (dagerrotípia, 1844 vagy 1845)
X

A PIM múzeumpedagógusainak fantáziája innen rugaszkodott el, s arra biztatják a gyerekeket, képzeljék el, majd rajzolják le, vajon mi történhetett a kép készítésekor a háttérben, rejt-e a mára homályossá vált kép háttere tárgyakat, alakokat, voltak-e izgalmas, nehezítő körülmények, melyeket nem rögzített a felvétel.

A nagy dagerrotípia galiba című rajzpályázattal kifejezetten az alsós korosztályt szeretné a múzeum megszólítani. Kérdésünkre, hogy miért ezt a képet választották a pályázat alapjául Kádár Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa elmondta, hogy a készítés technikája, a fényérzékeny felületen rögzített látvány csodája, a 45 másodperces expozíciós idő elképzelhetetlen mozdulatlansága a 6-10 éves korosztály számára nagyon izgalmas jelenségek, amelyhez szívesen fűznek saját elgondolásokat.

A képhez egyszerre társul az egyértelmű hitelesség képzete, roncsoltsága miatt viszont ugyanakkor elég homályos és nehezen kivehető ahhoz, hogy nézőit hosszas vizsgálódásra és fantáziadús találgatásra motiválja

– tette hozzá a múzeumpedagógus.

-
X
Az alsós korosztály esetén nagyon fontos szerepe van a felnőtteknek vagy pedagógusoknak, akik a felhívást közvetítik a gyerekek felé. „A kiírásban azért fejtettük ki bővebben és mesés stílusban a dagerrotípia történetét, hogy a közvetítő felnőtteknek elegendő információt és egy élvezetes szöveget adjunk, amelyet akár egy az egyben felolvashatnak és így könnyebben bevonhatják a gyerekeket” – fűzte hozzá Kádár Anna.

A pályázat alapvető célja, hogy az alsós gyerekek kreatív, alkotói élményben vehessenek részt, úgy, hogy közben kicsit tanultak Petőfiről és a dagerrotípia technikájáról is. A Petőfi-bicentenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum minden korosztály számára kínál pályázatokat. Tavaly tavasszal közösségi drámaíró workshopot hirdettek meg fiatal felnőtteknek, az idei év folyamán és jövőre pedig további izgalmas kihívással jelentkeznek majd a gimnazisták és felső tagozatosok részére is.

A nagy dagerrotípia galiba rajzpályázat nyertesei egy félnapos workshopon vehetnek majd részt, ahol a múzeumpedagógusokkal együtt bejárhatják a PIM új Petőfi-kiállítását, és izgalmas fotográfiai technikákat próbálhatnak ki.  
  
A pályázat részletei, határidők itt olvashatóak:

A nagy dagerrotípia galiba