Felfedezésre váró történetek Debrecenben

Felfedezésre váró történetek Debrecenben

2022. november 16.

Nyomozás, játék és tengernyi izgalom – ilyen, nem csak a gyerekek számára csalogató élményekkel vár a debreceni Déri Múzeum legújabb, Színről színre Petőfi című, ezúttal múzeumpedagógiai jellegű tárlata. Aki megoldja a feladatokat, ügyesen nyomoz, feltárul előtte Petőfi Debrecenben töltött időszakának három érdekes története.  
  

A tárlat aktualitását a költő születésének közelgő 200. évfordulója adta. Mivel irodalomtörténeti szempontból nem könnyű már újat mondani, hiszen Petőfi Debrecenhez kötődő szakirodalma már jó ideje alaposan kidolgozottnak tekinthető, ezért választott Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus egy egészen újfajta megközelítést. Az ún. játékosítás múzeumban alkalmazott pedagógiai műfajával már 2017 óta kísérletezik a pedagógia szakos tanár és oktatáskutató, a tárlat kurátora. A módszernek komoly sikere van Debrecenben, ezt bizonyítja a korábban megvalósított Állatok tanácskozása című nyomozós gyereknapi program és a Debreceni-Veisz Bettina kurátor munkája nyomán elkészült Mesés (B)irodalom vagy a REJTŐzködő Irodalom című tárlatok nem várt magas látogatottsága. „Ezért gondoltam azt, hogy Petőfiről, illetve nemzeti költőnk itt töltött időszakáról is e módszert felhasználva emlékezzünk meg itt a múzeumban. A játék és interakció olyan eszközök, melyekkel könnyebb közelebb vinni a látogatókhoz az irodalmat, és olyan embereket is múzeumba csalogatni, akik egyébként nem jönnének el.”

A Színről színre Petőfi korabeli visszaemlékezések, színikritikák és tudósítások révén idézi meg a költő Debrecenben töltött időszakát és mesél el három történetet egy-egy helyszín és központi műtárgy beemelésével. A látogató feladata, hogy a három történetet kinyomozza, melyben a múzeumpedagógiai szempontok szerint válogatott műtárgyak segítenek neki. Mindegyik sztorinál van egy fontos, a történet szempontjából kiemelkedő műtárgy. Ilyen például a színészethez kapcsolódóan Prielle Kornélia zsebkendője, vagy a Petőfi személyiségéről is árulkodó, költői hitvallását magába foglaló Dalaim című kézirat.

-
X

Mindenhez hozzá lehet érni, ami nem a falon van – hirdeti a tárlat, ami igen csalogató, főképp gyerekek és diákok körében. A legértékesebb tárgyakat a falra installálták az alkotók, de számos egyéb díszletelem is helyet kapott, melyeket meg lehet érinteni, hozzá lehet nyúlni, adott esetben kézbe venni. Ilyenek például a tárlatban elhelyezett színpad tárgyai. A Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményét ékesíti Burszki István Petőfiről készített festménye – melyet a művész Orlai Petrich Soma Petőfi Debrecenben című képe alapján készített –, mely hűen ábrázolja a költőt a városban eltöltött időszakában. Ezt alapul véve korhű tárgyakkal rendezték be az alkotók a színpadot: látható ott utazóláda, pipa, tintatartó, szék, melyekhez hozzá lehet nyúlni, meg lehet közelebbről is szemlélni. Hangulati elemként a színházi világ miliőjébe is belecseppenhet a vendég, érintve a költő Bucsú a szinészettől című versét, mellyel az ő „elzárt Mennyország”-ától vesz fájdalmas búcsút.

-
X

Egy másik különlegessége a kiállításnak az a makett, mely azt az egykori, magtárból színházzá alakított Nánássy-színkört jeleníti meg, ahol Petőfi is fellépett. A korabeli visszaemlékezéseket, színikritikákat felhasználva készült el a makett, melynek tetejét le lehet venni, bele lehet kukkantani, a foglalkozások során pedig benépesíthetik színészekkel, vendégekkel a gyerekek.

-
X

A tárlat nemcsak hasznos és szórakoztató időtöltést jelent, de úgy bővíti a néprajzi, történelmi, helytörténeti, irodalmi és képzőművészeti tudásunkat, hogy azt szinte észre sem vesszük. A látogató szabadon eldöntheti, milyen sorrendben fedezi fel a történeteket, de lehetősége van akár csak az egyikben elmerülni. A kiállítás kivezet a múzeumi térből is, mert az egyes történetek debreceni helyszínekhez kötődnek, a nyomozás végén pedig a látogatók képzeletbeli kulcsot kapnak e színterek felkereséséhez. A kiállítás éppúgy izgalmas és hasznos diákok és gyermekek, ahogyan felnőttek számára is, egyéni vagy csoportos látogatás esetén egyaránt.