János vitéz – a zene és a költészet keresztmetszetében

János vitéz – a zene és a költészet keresztmetszetében

2022. november 15.

A Déryné Program keretein belül hozta létre és mutatta be új próza- és daljátékát a Coopera, Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitéz műveinek ötvözésével. A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas Szabó K. István rendezésében újjászülető előadás azokat az egyetemes érzéseket vizsgálja mikroszkóp alatt, amelyekért érdemes élni, amelyek mindannyiunk életét átszövik. 

A produkció a 2021-ben született Országjáró Bánk bán előadás után az alkotók második koprodukciója. A Coopera és a Déryné Program főként fiataloknak készülő előadása 50 percben meséli el a Kukorica Jancsiból lett János vitéz történetét dalban és prózában, így kívánva megemlékezni az évad két kiemelt jubileumáról: Petőfi Sándor születésének 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulójáról. A juhászbojtárból vitézzé váló fiú kalandja egyben a boldogság keresésének története, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa?

Alapvetően minden előadás újszerűségre törekszik, ez a színpadi verzió Szabó K. István rendező és Verebes Ernő dramaturg alkotómunkája során kapott új köntöst, és a mű idővonalában, időtartamában hozott újat. Azt keresi és kutatja ebben a formában, hogy miként bomolhatnak ki olyan elementáris érzelmek, mint a szerelem, a hazaszeretet, a valahová tartozás érzésének rügyei, ugyanakkor a mű alaptézise, az emberi boldogságkeresés összetett folyamata is fontos szerepet kap. Ezeknek az érzelmi origóknak elsősorban inkább az egyszerű, természetes finomságaira fókuszál, ezek könnyebb megmutatása miatt az idővonal Iluska „halálával” indít, és különleges tanulsággal zárul a közönség által választható befejezésben.

-
X
 
Az előadásban felcsendülnek a daljáték talán legismertebb dalai – például Jancsi belépője, a Francia királylány dala, vagy az Egy rózsaszál szebben beszél... címűek, a prózai jelenetek azonban főként Petőfi elbeszélő költeményére épülnek. Az előadást zongorajáték kíséri, a néző főként ezzel a hangszerel találkozhat, de Szabó K. István rendezése olyan különböző hangi elemek és hangszerek bevonásával is játszik, mint a furulya vagy a triangulum.

A Déryné Program egyik fő célja az, hogy az előadásokat minél több helyre, kisebb településekre és falvakba is eljuttathassa, ezért a darab díszlettervezésekor a fő szempont az volt, hogy könnyen felépíthető és használható legyen nem klasszikus színházi terekben is. Ezt a célt szolgálja az előadás díszlete is, amely egy okkultista szimbólumrendszerrel díszített padló, amely a darabban megjelenő rendezői ötletet, az időutazás lehetőségét kívánja megjeleníteni. A jelmezek kifejezetten klasszikusak, megjelenik a paraszti öltözet, a népviselet és természetesen a huszárruha is.

-
X

A darabban fiatal tehetségek mutatkoznak be, ezzel is erősítve a Coopera azon törekvését, amellyel a következő művészgeneráció megsegítésére vállalkozott. A zongorakísérettel megvalósuló keresztmetszetben színpadra lép – többek között – Ortan Vivenne, akivel a Rost Andrea Művészeti Alapítvány PályaStart mesterkurzusának kapcsán találkozhatott legutóbb a közönség, és Szenthelyi Krisztián, aki a felkérést az V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen kapta, a Coopera különdíjasaként. A prózai részek tolmácsolására a producerek két Kaposváron tanuló fiatal művészt, az Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába járó két hallgatót, Német Klárát és Várhelyi Áront kérték fel.

-
X

Az előadás célja a magyar irodalom- és operarepertoár egy-egy kiemelt darabjának gondozása mellett az, hogy az előadóművészeti műfajokat közelebb hozza az általános iskolás és középiskolás korosztályhoz, kiegészítve az ott tanultakat, és a magyar kultúra egyetemes szépségének és színességének ünneplésére ösztönözze őket. A darab a János vitéz történetéből minden fontosabb elemet átemel, de nem teljes hosszában mutatja be azt, amely mögött ugyancsak a fiatalokra való fókuszálás gondolata húzódik meg.

Olyan produkciót szerettünk volna létrehozni, amely egy tanórányi időt ölel fel, így célozva meg mindenekelőtt a fiatalokat, a diákokat

– mondta el Bocskor-Salló Lóránt, a Coopera ügyvezető igazgatója.