Most kiderül: ki a legjobb szónok

Most kiderül: ki a legjobb szónok

2022. november 10.

Az októberben meghirdetett Kossuth-szónokversenyre jelentkezettek már összemérhették tudásukat és tehetségüket az elődöntőn. A végső megmérettetés november 12-én, szombaton lesz, ahol a legjobb szónokok kiválasztására kerül sor egy fergeteges nap keretében.

2022-ben a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan, újragondolva, szórakoztató és fiatalos kihívásokkal felfrissítve hirdette meg a Kossuth-szónokversenyt szoros együttműködésben az ELTE és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Így a nagy múltú verseny egy szélesebb kört elérő, de továbbra is Kárpát-medencei jellegű rendezvénnyé nőtte ki magát. Az október 4-én induló versenyen a jelentkezők a megadott közéleti, pénzügyi és innovatív társadalmi témakörök kapcsán készített egyperces videó elkészítésével adhatták le nevezésüket. A Kossuth-szónokverseny döntő fordulójában a kiválasztott versenyzők izgalmas szónoklatok és viták keretein belül mérettethetik meg magukat, a végén pedig közülük kerül ki az ország legjobb szónoka.

 

Ha szereted a retorikát, érdekel a vitakultúra és az igényes anyanyelvhasználat, várunk szeretettel a döntőn. A rendezvényen egyéni szónoklatok hangoznak majd el három percben, újragondolt reformkori témákban, a délután folyamán pedig vitafordulókra kerül sor. A zsűri elnöke Rátóti Zoltán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE rektora lesz. A zsűri tagjai: Aczél Petra egyetemi tanár, Balázs Géza egyetemi tanár, Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró, Merényi Hajnalka egyetemi adjunktus, és Török Ádám tiktoker, influenszer.

Időpont: 2022. november 12., 10.00–16.00
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

Program:

10.00–11.00 - SZÓNOKLATOK első blokk

11:15–12:15 - SZÓNOKLATOK második blokk

13:15–13:45 – A Nemzeti Színház színészeinek közel félórás improvizációs előadása a megadott témakörökben

13:45–14:15 – VITAFORDULÓ (A délelőtt kiválasztott 6 legjobb szónok megmérettetése)

14:45 – Eredményhirdetés

 

A döntőn a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

A döntő Facebook-eseménye:

Facebook-esemény