Petőfi a fotós objektívén keresztül

Petőfi a fotós objektívén keresztül

2022. november 09.

Vajon a kortárs fotóművészet eszközeivel hogyan jeleníthető meg ma Petőfi Sándor, és a mai vizuális kultúra hogyan tud közelíteni a költő alakjához, munkásságához? Erre keresi a választ a Budapest Fotó Fesztivál által kiírt fotópályázat.   

Petőfi Sándor költeményei, élete a magyar irodalom és kultúra egyik legfontosabb pillérének tekinthetők, a róla kialakult kép lassan kétszáz éve foglalkoztatja az embereket. Petőfiről azonban csak egyetlen hiteles kép maradt fenn, az ismert dagerrotípia, amely a korabeli romantikus, idealizált ábrázolásokkal ellentétben egy hús-vér ember képét tárja elénk. A feltételezések szerint a költő nem volt elégedett a fotóval, így az nem került nyilvánosságra egészen 1868-ig, amikor Szendrey Júlia hagyatékának részeként bukkant fel. Ebből a dagerrotípiából kiindulva keresik az ötletgazdák a mai Petőfi-képet.

A 2017-ben Mucsi Szilvia fotográfus és Somosi Rita művészettörténész által útjára indított Budapest Fotó Fesztivál évről évre arra törekszik, hogy egyrészt neves külföldi alkotókat mutasson be, másrészt tematikus kiállítások keretében koncentráljon a magyar művészekre. Arra keresi a választ, hogy a klasszikus művészeti műfajoknak mi a fotográfiai jelenléte, a mai kortárs fotográfusok hogyan viszonyulnak például a tájképhez, az akthoz, a csendélethez vagy a portréhoz. Petőfi mindig egy izgalmas témának bizonyult, melynek köszönhetően számtalan feldolgozás látott már napvilágot a különféle művészeti ágakban. A pályázat kiírói ezúttal a fotográfia szemszögéből szeretnék láttatni Petőfi alakját.

Az irodalom és a fotográfia kapcsolata régóta foglalkoztat bennünket, de a pályázat ötletét a Petőfi-emlékév hívta elő bennünk. Úgy gondoljuk, hogy Petőfi alakja és munkássága alappillér mindannyiunk tudatában. Mi most a bennünk élő Petőfi-képre vagyunk kíváncsiak a magyar fotográfusok szemüvegén keresztül

– mondta el Somosi Rita.

-Egressy Gábor: Petőfi Sándor (dagerrotípia, 1844 vagy 1845)
Egressy Gábor: Petőfi Sándor (dagerrotípia, 1844 vagy 1845)
X

Milyen kép él bennünk kétszáz évvel születése után a költőről és a munkásságáról? Hogyan lehet a nemzeti kultúra ennyire emblematikus alakjához közelíteni manapság? Milyen lenyomatot hagynak a vizuális kultúrában ma a két évszázada íródott költemények, és hogyan kelthetnénk mindezt életre? Hogyan nézne ki ma, mint kortárs költő, milyen lenne egy mai Petőfi-portré? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatták az ötletgazdákat a pályázat kiírását megelőzően.

A pályázat tág, nagy alkotói szabadságot enged meg: az alkotók ihletet meríthetnek Petőfi személyiségéből, munkásságából, portréképeiből, a róla készült festményekből, de akár egy versfoszlányt is tovább gondolhatnak. A Petőfi munkássága ihlette alkotások készülhetnek analóg, archaikus vagy akár digitális technikával is, de fotóinstallációkkal, digitális média és videóprojektekkel is lehet jelentkezni. A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és az eddig még be nem mutatott, friss műveket részesítik előnyben. „Nekünk nagyon fontos, hogy nyílt fotópályázat formájában valósuljon meg a felhívás, hogy ne csak azok az alkotók szerepeljenek egy-egy kiállításon, akiket jól ismerünk, hanem olyan művészek is reflektorfénybe kerülhessenek, akik még vagy már kevésbé vannak jelen a kortárs fotográfia vérkeringésében. E törekvésnek köszönhető, hogy minden évben egy rendkívül izgalmas, vizuálisan is gazdag válogatás tárul elénk a kiállításokon. Bízunk benne, hogy a Petőfi ihlette fotóknál is hasonlót tapasztalunk majd” – mesélte Somosi Rita.

A pályázatról bővebb információ itt olvasható:

Budapest Fotó Fesztivál

A pályázatra beküldött alkotások a zsűri válogatása után kiállításon mutatkoznak majd be a Budapest Fotó Fesztivál részeként. A pályázati munkák benyújtási határideje: 2023. január 10. 24 óra