A lángelmék kora

A lángelmék kora

2022. november 06.

A 19. századnak számos, életünket ma is meghatározó tudományos újítást és találmányt köszönhetünk. November 6-án, a magyar tudomány napján, a tudományos világ előtt tisztelgünk. A Talpig magyar e heti adásában kiderül, hogyan indult annak idején a Magyar Tudományos Akadémia elődje, szó esik az egykori bicskei csillagvizsgálóról, a korszak egyik legkorszerűbb obszervatóriumáról, és arról is, milyen napjainkban is használt találmányokat köszönhetünk a magyar géniusznak, Jedlik Ányosnak.

A 22. epizód tartalmából:

Budapesten, a Lánchíd pesti oldalán található az Akadémia impozáns épülete. Az intézmény a reformkorban kezdte meg működését Magyar Tudós Társaságként. Megalapításában döntő szerepe volt Széchenyi Istvánnak, aki birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel e célra. Beszélgetőpartnerünk: Fónagy Zoltán történész, az MTA tudományos munkatársa.

Bicskén volt egykor Európa egyik legkorszerűbb csillagvizsgálója, amit Nagy Károly csillagász épített a saját birtokán. Az obszervatórium története igen kalandos és nem zárult happy enddel. Mizser Attila amatőr csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára avat be ennek részleteibe.

Magyar géniuszok-sorozatunkban elsőként a reformkor egyik legkiválóbb elméjét, a természettudós, feltaláló, bencés szerzetes, Jedlik Ányost mutatjuk be, akinek a nevéhez csaknem száz találmány fűződik. Az egykor a győri bencéseknél tanított szerény tudósról Tóth Konstantin atya, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium igazgatója mesél.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.