Egy ismerős érzés, ami visszavár

Egy ismerős érzés, ami visszavár

2022. november 02.

Ezzel a szlogennel nyílt meg a Magyar Géniusz vándorkiállítás negyedik állomásán, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában. A Petőfi-emlékév keretében megvalósuló, monumentális tárlat december 30-ig látogatható, így az egész család számára remek programot kínál az őszi és az adventi időszakban. 

Bárhova visszük ezt a kiállítást, mindig hazaérkezik. A géniusz olyan, mint egy hős, ha felismerjük a nevét, ha névtelen, akkor is tudjuk, hogy az, aki. Géniusz a honfoglaló aranyműves, géniusz a világhírű festőnk, géniusz a népművészet mestere, mint ahogy géniusz a tudós és feltaláló is

– ezt Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondta a Magyar Géniusz vándorkiállításról a győri megnyitón.

-
X

A Magyar Géniusz vándorkiállítás, mely áprilisban indult útjára, minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a magyar géniuszokat, a Kárpát-medencei muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

-
X

Van mit bemutatni, nagyon sok alkotó van Magyarországon, aki kitűnt valamiben, de a szomorú az, hogy sokan nem ismerik ezeket a sztárokat. Erre ad most lehetőséget ez az egyedi gyűjtemény” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere. Illetve hozzátette: „magyarságtudatunkat és a győri identitásunkat is erősíti a kiállítás”.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta: „Győr egy nagyon fontos központ, ahol sokszínű és minőségi a kulturális élet is. Meghatározó város a miénk, fontos, hogy részesei lehetünk a tárlatnak, melyben két győri tárgy is helyet kapott, egy mészáros céhláda és egy, a Rába gyárból származó vasútmodell, mely az ipari hagyományokat mutatja be.”

-
X

Évek óta várt lehetősége a Kárpát-medencei muzeológiának ez a program és a vándorkiállítás. Bizonyítéka annak is továbbá, hogy a vidéki múzeumok léteznek” – emelte ki dr. Végh Katalin, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz Program koordinátora beszédében. Csapláros Andrea, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke pohárköszöntőjében így fogalmazott: „A csillagok ott voltak és ott lesznek, a Géniusz jelképe az ihletett szépségnek.”

A győri kiállítást komoly előkészítő munka előzte meg. A palota termei teljesen átalakultak, a falak új festést és dekorációt kaptak, a kiállítóterekbe pedig egyedi installációs rendszer került, melyek különlegesen prezentálják a vidéki múzeumok válogatott kincseit.

-
X

További információ: Magyar Géniusz vándorkiállítás

Fotók: Huszár Gábor