Egy szelfi Petőfivel?

Egy szelfi Petőfivel?

2022. október 28.

Mi volna Petőfi Sándor, ha ma élne? Ezt a kérdést Esterházy Péter is fejtegette már, s meglátása szerint a lánglelkű poéta ma légtornász lenne. Ugyancsak ezt a felvetést boncolgatja a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös előadásában, a PETŐfi SZELfi című vígdrámában is. S hogy kerül a mobiltelefon a darabba? Ajánlónkból kiderül. 

A PETŐfi SZELfi előadás alkotói Esterházy Péter több mint három évtizede papírra vetett sorait gondolják tovább: „Vajon ma Petőfi hány verset írna csetnyelven? Slam poetryként? Mit írna a kor aktuális urainak? Milyen ruhát hordana, és megélné-e a harmincat? Elhallgatna inkább? Dühöngő posztokat rakna ki a Facebookra? Az előadás egy szabad, asszociatív gondolatiságra, képiségre és zeneiségre épülő játék. Az alkotók elgondolása szerint Petőfi egyensúlyoz a világ felett, s ez a gondolat mind a díszletet és a zenei világot, mind a játékmódot áthatja.

A darab kifejezetten a fiatalabb generációt, a kamaszokat célozza meg, akiket nehéz a színházi székekbe leültetni és a figyelmüket a költészet irányába fordítani. „Alkotótársaimmal együtt fontosnak tartottuk, hogy ne csak Petőfi líráját hangoljuk újra és vigyük hozzájuk közelebb, de az egyetemes költészetről is minél több eljusson hozzájuk. Nem volt könnyű feladat egy ekkora életműből olyan darabot összeállítani, amit sajátjuknak érezhetnek a gyerekek és valóban megszólítja ezt a közeget” – mondta el Bartal Kiss Rita, a darab rendezője.

-
X

A PETŐfi SZELfi a költő verseire és élettörténetéről fennmaradt anekdotákra épül. Célja, hogy a tankönyvízű iskolai élményen túl egy élő, képzőművészetileg gazdagon megfogalmazott kortárs olvasaton keresztül találkozzanak a gyerekek a XIX. század szellemiségével, a lassan muzeális életformává süllyedt paraszti népkultúrával, de legfőképp a Petőfi személyiségéből, verseiből áradó szabadságeszménnyel.

A szöveget Szabó Attila dramaturg írta, Petőfi Sándor verseinek, naplórészleteinek, valamint Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című novellájának felhasználásával. A darab puzzle szerkezetű, nem lineáris történetként meséli el Petőfi életét a születésétől a haláláig, hanem apró pixelekből állít össze egy képet róla.

-
X

Petőfi Sándor művei elevenednek meg a színpadon, zenés és prózai formában, öt fiatal bábművész saját szemszögéből, ötletes prezentálásában, mint a János vitéz, A szerelem, a szerelem, A Tisza, a Füstbe ment terv, az Anyám tyúkja és mások. Természetesen kirajzolódnak a forradalmi események, a Pilvax kávéháztól a Nemzeti Múzeumig, a Nemzeti dal és a 12 pont felolvasásáig. Életre kelnek a Föltámadott a tenger sorai, az Egy gondolat bánt engemet prófétai gondolatai és A XIX. század költői című írás máig érvényes sorai. Van, hogy csak verssorok vagy -részletek hangzanak el, de teljes költeményeket (például A Tisza, a Dicsőséges nagyurak vagy a Világosságot) is hallhat a közönség. A zeneszerző, Cári Tibor, szabadon nyúlt a zenéhez, mely ugyancsak a modern hangzást képviseli. Ennek köszönhetően érkezik a Reszket a bokor című vers rap stílusban előadva a hallgatósághoz. A darab absztrahált díszlete szabadjára engedi a néző fantáziáját, hiszen minden lehet minden: egy fakeret lenghet hintaként, szolgálhat ablakként vagy akár egy blendenyílásként is, melyen keresztül a világot szemléljük.

-
X

A mobiltelefon főszerephez jut az előadásban, az alkotók a fiatalok mindennapi életében betöltött szerepe miatt vonták be az előadásba, hiszen telefon nélkül ma elképzelhetetlen egy kamasz élete. Ezért készül vele többször szelfi, az is előfordul, hogy csak a lámpáját hívják a színészek segítségül, vagy annak képernyőjéről olvasnak fel szöveget. Igen ötletes megoldás, amikor több telefon képernyője Petőfi édesanyjának képét adja ki, akihez a költő beszél, vagy az a jelenet, amikor egy telefonon futó GPS játék ad keretet az Egész úton hazafelé című versnek.

Biztosan állíthatjuk: a darab kellően játékosra, humorral fűszerezettre, pergő tempójúra sikeredett, így szinte biztosan utat talál a sokszor megközelíthetetlen kamaszokhoz. Az alkotók sok energiát tettek abba, hogy a végeredmény ez legyen:

Az összeállítás során nagyon igyekeztünk, hogy megtaláljuk azt az arányt, mind a komolyság-humorosság, érzelmesség-könnyedség, mind a darab üteme és zenei világa tekintetében, amit a felgyorsult klipeken és audiovizuális tartalmakon felnőtt generáció is be tud fogadni. Sőt, reményeink szerint akár meg is tud szeretni

– mondta Bartal Kiss Rita.

Fotók: Remus Dăescu