Déryné – ugyanúgy, mégis másképp

Déryné – ugyanúgy, mégis másképp

2022. október 11.

Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című színházi előadását hamarosan tévéjáték formájában is láthatjuk, melyet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezett, producere pedig a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk volt. 

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020 szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című színjátékát, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol. Herczeg Ferenc darabja a két éve alakult Déryné Társulat zászlóshajója, melynek mondanivalója tökéletesen egybecseng a Déryné Program hitvallásával: Színház mindenkinek! A hiánypótló kezdeményezés célja, hogy azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A magyar színjátszás kultúra- és társadalomformáló jelentőségét megfogalmazó, a nézőket a reformkorba kalauzoló előadás hűen mutatja be az anyanyelvi színjátszás megszületését.

A koronavírus miatti kényszerleállást követően merült fel Kis Domonkos Márkban a gondolat, hogy az előadásból készüljön film is. A színdarab tévéjáték-változatát 2021 áprilisában kezdték el forgatni olyan különleges helyszíneken, mint a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada, vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. A közel százfős stáb káprázatos látvány- és fantáziavilágot teremtett, melynek hatását tovább fokozza a kiváló színészi játék, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka tesz még virtuózabbá.

-
X
 
A tévés adaptáció műfaji szempontból érdekes és izgalmas játékot valósít meg azzal, hogy az első kétharmada színházi keretek között zajlik, majd ezután külső helyszíneken, filmes technikával és esztétikával forgatták, de a színház és a film nyelve között mindvégig megmaradt a párbeszéd. „Rendezői pályámon mindig is érdekelt a műfaji határok közötti átjárhatóság. A mozgókép egészen más igényeket támaszt a rendező és a színészek felé, mint a színház – és ennek végiggondolása pezsdítő alkotói feladat. Nem az volt tehát a célunk a filmadaptációval, hogy dokumentáljuk a már létrejött előadást, hanem hogy megtaláljuk azt a megszólalási módot, ahogyan Herczeg Ferenc története a leginkább képes megszólítani a mai nézőket a mozivásznon” – hangsúlyozta a rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila.

-
X

A rendező azt is elmondta: a műfaji kritériumoknak megfelelően átszerkesztették a korábbi darabot, a tévéjáték új ritmusképletet és új helyzeteket kapott, jelentős átalakuláson ment keresztül. Ami megmaradt, a darab lelkülete, szent szárnyalása.

A kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek egész sorát felvonultató történet Déryné életének több hónapját, évét fogja át. A film tele van humorral, kacagtató jelenetekkel, egyszerre drámai, groteszk és szeretnivaló.

Egy lelkes világról szól, akik még tudták, hogy a művészetük nem csupán önmegvalósításról és magamutogatásról szól, hanem annál sokkal többről: a nyelv, a haza és az itt élő emberek szolgálatáról. Vinni egy kincset, majd átadni az utókornak, és így biztosított, hogy a kincs mindig eljut oda, ahová kell

– mondta Vidnyánszky Attila.

A tévéjáték készítőinek célja, hogy a Déryné ifjasszony és a magyar nyelvű színjátszás hőskora ebben a formában is minél több nézőhöz eljusson. A film a Déryné Program keretében és az MTVA műsorkínálatában is hamarosan elérhető lesz.