A titokzatos tizenötödik

A titokzatos tizenötödik

2022. október 06.

173 évvel ezelőtt ezen a napon, október 6-án végezték ki Aradon a 13 honvédtábornokot, s ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajoson a halálos ítéletet. A szabadságharc utáni megtorlásoknak azonban voltak további mártírjai is. Kazinczy Lajos, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fia, akiről keveset tudunk, a 15. vértanúként vonult be a köztudatba, életét és küzdelmeit mutatja be a Madách Színház A tizenötödik című, forradalmian új hangvételű történelmi musicale. 

2020-ban a Madách Színház harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát új magyar musical megalkotására, amelyen kizárólag olyan művek vehettek részt, amelyeket korábban még nem vittek színre. Derzsi György és Meskó Zsolt műve, A tizenötödik a III. Madách Musical Pályázaton 52 pályamű közül nyerte el az első díjat, ősbemutatója tavasszal volt, de az évforduló kapcsán újra színpadra viszik.

A mű témaválasztása rendkívül izgalmas, megidézi az 1848–49-es szabadságharc korát. Főszereplője Kazinczy Lajos, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fia, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau fogja lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. De vajon mi lesz az ő sorsa?

A háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadást Szirtes Tamás, a színház igazgatója rendezte, aki úgy nyilatkozott, hogy a musicalpályázat győztesének lenni rangos elismeréssé vált. A korábbi győztesek a Madách Színház repertoárjának darabjai és az ország számos színházában láthatók. A tizenötödik több szempontból is különleges, hiszen egy kevéssé ismert személyről szól, másrészt a musical hangvétele sem mindennapi, hiszen a hiphop, a rap és a nagyívű musicaléneklés kombinációja keveredik benne.

-
X

Meskó Zsoltnak, a darab írójának, 14 éves korában került kezébe Pásztor Emil A tizenötödik aradi vértanú című, Kazinczy Lajosról szóló kötete, majd jóval később merült fel benne az ötlet, hogy a témából szövegkönyvet írjon. „Egy alkotónak mindig rengeteg ötlete van, azok körmérkőzést játszanak a bennmaradásért, s az győzedelmeskedik, amelyiknek adott időben a legnagyobb létjogosultsága van. Belőlem akkor ez a téma kívánkozott ki, követelt formát a legerősebben. Ezzel az elfelejtett hőssel könnyen tudtam azonosulni, a saját fájdalmaimat, útkeresésemet, reménytelenségeimet és persze pozitív tulajdonságaimat találtam meg benne.” A színpadi dráma nemcsak valós eseményeket dolgoz fel, valós személyekkel, de fikciós elemeket is tartalmaz. Az egyik ilyen, a kivégzéseket jóváhagyó Haynau, akivel a való életben bizonyára nem találkozott Kazinczy, de a darabban megteremtették ezt a találkozást. Meskó Zsolt a történelmi adatok alapján a főhős titokzatos, rejtélyes szerelmét, Zsófia figuráját is életre kelti a színpadon.  

Az eddig eljátszott szerepeim közül talán ez áll a legközelebb hozzám. Olyan, mintha egy jó barátom életét játszanám el, akit szeretek és közel áll hozzám”

– ezt Borbély Richárd, a Kazinczy Lajost alakító színész mesélte. Ezt az érzését nem csak annak köszönheti, hogy a darab debütálása előtt ő is elolvasta Pásztor Emil könyvét és mélyre ásta magát a méltatlan halált halt, 15. aradi hős életébe. Számos párhuzamot is talált kettejük életében a fiatal színész: „Amellett, hogy Kazinczy Lajos zseniális hadvezér és stratéga volt, hatalmas maximalitással és elhivatottsággal vezérelve élte az akkori fiatalok bohém, vidám és szertelen életét. Én is hasonló elvek alapján rendeztem be az életemet, ezért is érzem azt, mintha egy vérből valók volnánk.”

-
X

Kocsák Tibor zenei vezető úgy véli, attól sikeres és friss egy musical, ha napjaink modern zenei világa belekerül. A musical forradalmian új hangvételű, a kor magyar dallamvilága keveredik 21. századi zenei formákkal. Mint mondta, Derzsi György zenéjében érzi azt a drámát, mesélőkedvet, zenei építkezést, amely érdekes, modern, korszerű musicalt hozott létre.

-
X

A tizenötödik nemcsak libabőrt és maradandó élményt nyújt, de abban is segítséget nyújt, hogy Kazinczy Lajos életén, személyes küzdelmein és tragédiáján keresztül a teljes korszakot és az akkori történések miértjeit is jobban megérthessük, s ezáltal közelebb kerüljünk hozzájuk, s mindannyian azt érezhessük: jó érzés magyarnak lenni.