„Számomra a béke nem a háború nemlétét jelenti”

„Számomra a béke nem a háború nemlétét jelenti”

2022. szeptember 23.

A világ egyedüli kerékpáros béke nagyköveteként most Petőfi Sándor tiszteletére pattant kerékpárra, s járja be két keréken a költő életének helyszíneit. 43 béketúrán, 120 országot és 5 kontinenst bejárva, közel 100 ezer kilométerrel a háta mögött hirdeti immáron 19 éve a békét, melyre 1945 óta nem volt akkora szüksége a világnak, mint most. Petőfi-túrája első etapjának végállomásán, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélgettünk vele. 

Gandhi gyalogolt, Forrest Gump a filmben futott: én 18 éve kerékpározom a békéért” – így indítja weboldalán bemutatkozását. Miért éppen a kerékpárt választotta?

Lehet, hogy hamarabb tanultam meg biciklizni, mint járni. Kerékpáros evolúcióm körülbelül háromévesen a három kerekűtől indult, majd a mankókerekes változaton és a seprűnyéllel és „humán erőforrással” felszerelt verdán át jutottam el a felnőtt, SR 26’’-os, piros, gyöngyházfény festésű, kétkerekű remekműhöz. Dacára az eddig letekert, közel 100 ezer kilométernek, nagykönyv szerinti profi soha nem vált belőlem, számomra a kerékpározás mindig is egy szerelem volt, és ma is az.

-
X

Hogyan és mikor született meg a béke nagykövetiség gondolata?

A 2000-es évek elején Egerben éltem és sokat koptattam a Bükk és a Mátra kerékpáros és autós útjait, mely egy idő után azonban unalmassá vált. Mindig is nagyon szerettem utazni, más kultúrákat, miliőket felfedezni, a helyi lakosok mindennapjait, szokásait, hagyományait megismerni. A kerékpár az az eszköz, ami egyrészt környezettudatos, másrészt egy olyan tempót tesz lehetővé, ami kellően ingergazdag utazást biztosít. 2004-ben tehát úgy döntöttem, nekilódulok a nagyvilágnak, s küldetésemként a világbéke demonstrálását tűztem ki, így indult útjára a „Két keréken a nagyvilágban békemisszió”. Szerencsés vagyok, mert nem kellett megélnem sem világháborút, sem forradalmat, soha nem ropogott gépfegyver a fülem mellett, talán ezért számomra a béke nem a háború nemlétét, hanem a belső kiegyensúlyozottságot és harmóniát jelenti. Ha ugyanis belül béke van, akkor nincs fizikai háború sem. Épp ezért én a békés egymás mellett élésért tekerek, legyen szó rokonokról, testvérekről, barátokról, közösségekről, országokról, magyarokról, bőrszínre, korra, vallási, politikai hovatartozásra és nemre való tekintet nélkül. Így indultam el az első túrámra az ukrán–lengyel határhoz, s akkor még nem sejtettem, hogy a békének ezen a területen húsz év múlva mekkora jelentősége lesz…

Nem kellett sok időnek eltelnie, s hamarosan az egész világban híre ment a magyar kerékpáros békenagykövetnek. S nem csak az átlagpolgárok között…

Betekertem Európa minden országát, majd később Amerikát és a többi kontinenst, Ausztráliát, Új-Zélandot, Ázsiát és Afrikát is. Bárhol járok, tiszteletemet teszem a polgármesteri hivatalokban, felkeresem a külügyi szerveket, a békéért bármi módon küzdő emberekkel találkozom. Számos jeles főméltósággal és magas rangú személlyel volt szerencsém találkozni, például London és számtalan főváros főpolgármesterével, a dán királynővel, a dalai lámával. Amire talán a legbüszkébb vagyok és az emlékét a szívem mélyén őrzöm, az 2016-ban esett meg, amikor is maga a pápa a személyes audienciáján fogadott a Vatikánban. Ez azért különös jelentőségű, mert őméltósága a pápai protokoll szerint nem találkozhat bármely földi halandóval, csak egyházi főméltóságokkal és magas rangú állami tisztségviselőkkel.

-Zelei József a pápánál
Zelei József a pápánál
X

Azontúl, hogy bicentenárium van, miért szentelte Petőfinek a 2022–23-as évi túráját?

A béke missziója mindig állandó, de minden évben keresünk egy olyan, békéhez köthető évfordulót vagy jeles alkalmat, aminek az adott év túráját szentelhetjük. Azért esett Petőfire a választásunk, mert bár az ő neve a szabadságért folytatott harccal forrt egybe, a szabadság és a béke fogalmai – véleményem szerint – szorosan összefüggenek. Úgy gondoltam, nem tehetjük meg, hogy a magyar irodalom e jeles alakjának évfordulójáról nem emlékezünk meg.  
Amikor elkezdek tervezni egy túrát fél évvel az időpontja előtt, nagyon mélyre ásom magam az adott évforduló történelmében vagy az illető személy életében. Több száz órányi olvasással, kutatással és a túra már megtett szakaszának élményeivel a hátam mögött határozottan állíthatom: most egy egészen más Petőfit tudhatok magaménak, mint akit az iskolai tanulmányaim során megőriztem az emlékezetemben. Ha ez a zseniális, sokarcú, ugyanakkor esendő, hús-vér Petőfi kerülne a fiatalok elé, sokkal közelebb lehetne vinni hozzájuk, és biztos vagyok benne, hogy könnyebben, szívesebben tanulnának róla. Ezért is tűztük ki célul a Petőfi előtti tisztelgésen túl a költészetének, valamint Petőfin keresztül a magyar irodalomnak a népszerűsítését.

Milyen útvonalon haladt?

A „Kerékpáros béketúra Petőfi Sándor nyomában a Kárpát-medencében” elnevezést kapott túra első részét idén, a másodikat 2023-ban fogom letekerni, a költő szülővárosától kezdve, a kronológiai sorrendet követve bejárom életének legfontosabb állomásait. Idén szeptember 14-én Kiskőrösről indultam, majd Kiskunfélegyháza, Selmecbánya, Sopron, Pápa után szeptember 22-én érkeztem Budapestre, méghozzá a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Jövőre, Munkács, Ungvár, Nagykároly, Koltó, Endrőd az útvonal, mely Segesváron zárul. A helyszíneken békefákat, kopjafákat ültetünk, koszorúzunk és ünnepélyes megemlékezéseket tartunk a helyben lakókkal együtt. Azt szoktam kérni a helyiektől, hogy a gyerekek ne Petőfi sokat hallott, elcsépelt verseit szavalják az ünnepségeken, hanem a különlegesebb költeményei közül válasszanak. Ez eddig mindenhol megvalósult, és mit mondjak, legtöbbször libabőrös vagyok a gyerekek előadásaitól. Sehova nem megyek üres kézzel, mindenkinek saját, „két keréken a nagyvilágban” címkével és Petőfi arcával ellátott békebort viszek ajándékba. A békebibliaként elhíresült, mára 5-6 kilóssá nőtt béke könyvembe is mindenki beleír, a Föld számtalan nyelvén került már bele bejegyzés, üzenet.

-Megérkezés a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz
Megérkezés a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz
X

Teljesen egyedül teker?

Valójában igen, de van egy segítőm, aki egyben az operatőröm is, Balázs Búcsú. Ő autóval jön mellettem, s szállítja a 3-400 kilogrammot is elérő segédanyagokat, a pótkerékpáromat és minden szükséges kelléket. Ha bármi intézni való van, vagy problémát kell megoldani, ez a feladat rá hárul, ennek köszönhetően tudok minden egyes helyszínre és protokolláris rendezvényre időben megérkezni.

Ő forgatja a készülő filmhez az anyagot is.

Igen, a Petőfi túráról film is készül, mely az előzetes tervek szerint Magyarországon kerül majd bemutatásra. Nagy álmom ugyanakkor, hogy a film eljuthasson a határon túli magyar közösségekhez is, hiszen nekik végleg kicsi az esélyük arra, hogy Petőfi valódi arcát és költészetének különleges ékköveit megismerjék. Nekem és operatőr barátomnak is nagyon sok magyar barátja van a világon, Bostontól, New Yorkon át Melbourne-ig, remélem, nekik is meg tudjuk mutatni a filmet. Biztos vagyok benne, hogy óriási fogadókészség várja majd azt.