Egy legendás barátság margójára

Egy legendás barátság margójára

2022. szeptember 23.

Hogy ismerkedett meg Petőfi Sándor és Arany János? Miről leveleztek, beszélgettek? Mi volt a véleményük az aktuálpolitikai kérdésekről? Miként szövődött egyre szorosabbra kettejük barátsága? Eredeti levelezésük és korabeli írások alapján készült el a Szabadságharc című színpadi játék, melyet végighallgatva szinte láthatóan, érezhetően elevenedik meg szemünk előtt két költőóriásunk.  

Aranyhoz és Petőfihez általában a verseiken keresztül közelítenek, a darab írója, Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház dramaturgja, ezúttal más utat választott. A drámaírónő több ezer oldalt olvasott el a levelezésekből, korabeli visszaemlékezésekből, jegyzőkönyvekből. Ezekből állította össze a dialógusokat, jeleneteket, tehát a színpadon nem fikció körvonalazódik, hanem igaz történetet, magát az életet láthatjuk.

Olvastam, költőtárs, olvastam művedet, S nagy az én szivemnek ő gyönyörűsége

– így szólítja meg Petőfi Sándor Arany Jánost versében a Toldi megjelenésének apropóján. Ettől a ponttól, azaz barátságuk kezdetétől indít a darab is. A 60 perces dokumentarista dráma bepillantást enged a két költőbarát mindennapi életébe, nehézségeikbe, örömeikbe. Megtörténik a kézfogás, s elindul a barátkozás, a faggatózás, mesélnek egymásnak arról, ki honnan jött, hogyan ír verset, közös pontként élik meg, hogy mindkettőjüknek kudarcba fulladt a színházi próbálkozása. Petőfi áradozik Júliáról, s magánélete egyéb történéseiről is beszámol barátjának. Az időben előrehaladva előtérbe kerülnek az aktuálpolitikai események és a forradalom is. Arany elmondja, ő hogyan éli meg vidéken a viharos hónapokat. Az előadás talán legizgalmasabb része, s egyben tetőpontja is, Petőfi követválasztási kudarca, mely jelenet az utókorra maradt, eredeti jegyzőkönyv alapján kerül a néző elé.

-
X

Petőfi a korszakhoz való viszonyát társaihoz való kapcsolódásán mutatja be: így bukkan fel egy-egy jelenet erejéig többek között Vörösmarty, Jókai, Mészáros Lázár hadügyminiszter.  A darabot játszó két színész emberi oldaláról mutatja be a magyar irodalom legendás barátságát, így érezheti az előadás alatt végig a közönség azt, hogy mintha a mából szólalna meg Petőfi és Arany. A jelenből, hiszen bennünk élnek. Ezért örök életűek.

Petőfit Tóth Péter Lóránt, Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért díjas versvándor alakítja, míg Aranyt a szabadkai Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Kálló Béla. „A szerepleosztást egyrészt a lelki beállítottságunk, habitusunk adta, másrészt mivel Béla színész, ő az, aki Arany mellett mások szerepébe is bele tud bújni, s megjelentet különféle színészi váltásokat” – avat be Tóth Péter Lóránt.

-
X

A darab, melynek megtekintése középiskolás kortól javasolt, Délvidék harminc településére eljutott már, s a Kárpát-medencében eddig közel száz településen láthatta a közönség. 2019 márciusában a kanadai magyar közösségek meghívására, Kanada nyolc városában volt látható díszelőadásként.

A Szabadságharc című színpadi játék a Petőfi Klubokban érhető el, legközelebb szeptember 26-án Siklóson és Villányban, szeptember 29-én Szombathelyen és Szentgotthárdon, szeptember 30-án Vasváron és Lentiben lesz látható.

A szombathelyi rendezvény Facebook-eseménye:

Szabadságharc színpadi játék