Időutazás Kossuth nyomán

Időutazás Kossuth nyomán

2022. szeptember 22.

Pesterzsébet visszatekeri az idő kerekét és szeptember 24-én, egy napra reformkort csempésznek a programokba, ruhákba, ízekbe és a szívekbe is. A Reformkori Nap Pesterzsébeten elnevezésű rendezvény immáron 14. éve tartja lázban nemcsak a kerületben élőket, hanem a régi és új látogatókat is.  

A lassan másfél évtizedes múlttal rendelkező programsorozat a Pesterzsébet Kossuth Társasága nevéhez fűződik. A szervezet a kossuthi, valamint az 1848–49-es hagyományápoló munka összefogására és támogatására jött létre 1992-ben. A társaság nemcsak a Kossuth-hoz és az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharchoz kötődő évfordulókat ünnepli meg, de 30 éve sokat tesz azért, hogy a korszakot minél több emberrel – főképp fiatallal – ismertesse és szerettesse meg.  A hagyományápoló munka részeként Kossuth Lajos életével, munkásságával, valamint a korszakkal kapcsolatos pályázatokat, vetélkedőket, előadásokat és egyéb rendezvényeket hirdet meg, illetve szervez. Segíti a témához kapcsolódó történelmi, helytörténeti munkák kiadását, relikviák gyűjtését és kiállítását.

A reformkori napot is alapvetően Kossuth tiszteletére rendezik évről évre, de a megemlékezések a teljes korszaknak szólnak, s folytatják azt a hagyományt, melyet Kossuth halála óta éltetnek a Pesterzsébeten élő emberek. A kezdetben félnapos rendezvény mára egy teljes nappá nőtte ki magát, olyan színes programkavalkáddal, ahol mindenki találhat kedvére valót.

A programok között lesz emlékülés, virágletétel, Batthyány Lajosról szóló történelmi előadás, zenés felvonulás a „Kosutiban”, azaz Pesterzsébet főutcáján, és gazdag megemlékező, ünnepi műsor. A rendezvény zenei választéka is igen széles: a vendégek hallhatnak 19. századhoz kötődő musicalválogatást, népdalokat, gyermekkar által tolmácsolt zenés műsort és „Utazás a zene világában” című ünnepi koncertet is. Aki szeretné korhű öltözetét megkoronázni, annak készítenek reformkori frizurát is, vagy stílszerűen copfot nemzeti színű szalaggal.

-
X

A nap fénypontja és egyben az egyik legnépszerűbb programja a korhű jelmezes felvonulás. Évről évre szebbnél szebb ruhákban vonulnak fel nemcsak a Pesterzsébet Kossuth Társasága tagjai, de sokan mások is a járókelők legnagyobb örömére. Az ebéd is reformkori hagyományok szerint, minimális változtatással készül és kerül a fesztiválozók tányérjára.

A kicsiket és a kisgyermekes családokat bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal, ’48-as játszóházzal, garabonciás játszótérrel és „Kossuth Lajos azt üzente” kalandjátékkal várják.

-
X
  
Társaságunk tagjainak nagy része már igencsak hajlott korú, ezért abban reménykedünk, hogy a fiatalabb generáció átveszi tőlünk a sokéves hagyományunk, a kerület Kossuth-kultuszának folytatását” – mondta el Sturcz Zoltánné Vilma, a Kossuth Társaság elnöke, aki immáron 21 éve áll a szervezet élén.

További információ és a teljes program itt olvasható el:

Programok