„Nem szűnök meg csodálni Petőfit”

„Nem szűnök meg csodálni Petőfit”

2022. szeptember 20.

Petőfi Sándor komikus eposza, A helység kalapácsa forgatásán jártunk, ahol a Harangláb bőrébe bújó Szervét Tibort fogtuk mikrofonvégre. 

A színész a „fondor lelkületű egyházfi”, azaz Harangláb szerepét játssza a hamarosan tévéfilmként látható produkcióban. Ő a történetben a felbujtó, az események generátora, aki arra biztatja a helybeli „lágyszívű” kántort, hogy valljon szerelmet Erzsók asszonynak. Ennek a következménye lesz az ottjártunkkor forgatott kocsmai apokalipszis.

Szervét Tibor amióta ismeri Petőfit, szereti és tiszteli, felfoghatatlannak tartja, hogy egy 20 éves fiatalember egy ilyen művet tudott írni. „Ez a költemény ízelítőt ad Petőfi kimeríthetetlen nyelvi leleményéből, amit nem szűnök meg csodálni” – mesélte áradozva. Elárulta, hogy nagyon közel áll hozzá a western világa, a Volt egyszer egy vadnyugat című film, olyan ikonikus hősökkel, mint Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale, kiskamaszkora meghatározó élménye volt. Nagyon nagy élménynek tartja, hogy egyszerre paraszt- és westernhősök is lehetnek, s ez a világ csodálatosan ágyazza be Petőfi – a színész megfogalmazása szerint – rettentő vicces és aranyos sztoriját.