Édes csábítás a reformkorból

Édes csábítás a reformkorból

2022. szeptember 16.

Balatonfüred a reformkor nyári fővárosa volt, mely időszakot és annak hagyományait a megújult reformkori városrész és az egész évben kínálkozó programok, rendezvények is éltetik. Ezt teszi az Anna Cafe is, csak ők süteményes tányéron szervírozzák ezt a pezsgő korszakot. 

Az Anna Grand Hotel Balatonfüred nemrégen megújult reformkori városrészében található. Az épületegyüttes egyes részei már a reformkorban is szálláshelyként, étteremként üzemeltek. A történelmi kapcsolódás okán a vezetőség számára a kezdetek óta egyértelmű, hogy a kor „örökségét” kötelességük ápolni, s azt a ma élő és hozzájuk látogató vendégekkel megismertetni.

-
X

Az Anna Cafét, az Anna Grand Hotel cukrászdáját, 1848-ban Bresztyenszky Béla, az akkori tihanyi apát építette a pesti Pilvax mintájára, ahová Jókai is gyakran és szívesen eljárt, s az ott eltöltött kellemes órákról naplójában is megemlékezik. Az elmúlt két évszázad alatt a cukrászda falai között vendégként megfordult a társasági élet színe-java: Mikszáth Kálmán, özv. Arany Jánosné, Széll Piroska, Czigler Győző építész, ifj. Krúdy Gyula családjával, Rippl József festő, Konti József zeneszerző és Jászai Mari.

-Jókai Mór kedvence
Jókai Mór kedvence
X

A kávézó külön hangsúlyt fektet a tradicionalitás ápolására, ennek részeként őrzik az eredeti receptúrákat is, s készítenek reformkori házi süteményeket. Ezek a különlegességek tökéletesen kiegészítik a kínálatban szereplő mai, modern cukrászkészítményeket.

-Blaha Lujza kedvence
Blaha Lujza kedvence
X

A reformkori sütemények megsárgult receptúrái a szállodai épületegység átépítésekor kerültek elő. A finomságokat az ezekben a titkos receptekben olvasható alapanyagok felhasználásával, de modern technológiákkal készítik el a szálloda saját cukrászüzemében, Budainé Bors Jolán mestercukrász vezetésével és felügyeletével. Különösen ügyelnek arra, hogy a készítményekbe a környékbeli, helyi termelők alapanyagai kerüljenek, többek között mandula, mogyoró és hecsedlilekvár. A cukrászdába betérve megkóstolhatjuk Jókai Mór, Laborfalvi Róza és Blaha Lujza nemcsak a szem, de az ízlelőbimbók számára is ellenálhatatlan kedvencét.

-Laborfalvi Róza kedvence
Laborfalvi Róza kedvence
X