Petőfi-versek a Fiumei úti sírkertben

Petőfi-versek a Fiumei úti sírkertben

2022. szeptember 13.

Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albumának koncertje, tematikus séták és kisbuszos túrák várnak mindenkit a Kulturális Örökség Napja keretében a Fiumei út sírkertben.   

A Nemzeti Örökség Intézete számos kulturális programmal készül az alkalomra szeptember 17-én, szombaton. A korábbi évekhez hasonlóan tematikus sétákkal és kisbuszos túrákkal, valamint egy, a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó koncerttel, Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albumával is csatlakozik az idei Kulturális Örökség Napja (KÖN) rendezvényhez. Szeptember 17-én 14 órától tematikus sétákon lehet részt venni: a sírkert általános történeti ismertetésén túl a Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című sétán megismerhetők a legjelentősebb alkotások és szerzőik élete. A Thália bűvöletében címűn a színészek és színésznők izgalmas életébe tekinthetnek bele a résztvevők, de a séták keretében a művészparcellákat és a mauzóleumokat is bejárhatják. Az Ami bennem lélek című sétán legjelentősebb íróink, költőink síremlékeit kereshetik fel a jelentkezők. 14-től 17 óráig óránként kisbuszos túra is indul, amelynek különlegessége, hogy a sírkert teljes, közel 60 hektáros területe megismerhető általa.

A sétákon a részvétel ingyenes, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

-
X

Este koncerttel készülnek a szervezők: 18 órától Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma csendül fel. A Nemzeti Örökség Intézete több programmal is kapcsolódott a Petőfi-bicentenáriumhoz, ezek sorába illeszkedik ez a koncert is. Az első zeneszám a Petőfi család síremlékénél hangzik majd el, a koncert ezután az árkádsoroknál folytatódik. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az esemény kapcsán rámutatott: A NÖRI fontosnak tartotta az idei tervezésnél, hogy előtérbe kerüljön a Petőfi-emlékév. „Bár maga a költő nem a Fiumei úti sírkertben nyugszik, de itt található a családja síremléke, amely idén a környezetével együtt megújult, így már méltó emlékhelye egyik legjelentősebb költőnknek. A KÖN keretében megrendezett koncerttel pedig abban bízunk, hogy a fiatalokat is megszólíthatjuk, hiszen kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a Fiumei úti sírkert értékeit, az ezen keresztül bemutatható nemzeti örökségünket a legfiatalabb generáció is megismerje” – tette hozzá a főigazgató.

A koncerten a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt lehet jelentkezni az eseményre: rendezvenyek@nori.gov.hu