Fő a biztonság!

Fő a biztonság!

2022. szeptember 11.

Kamerák, infrajelzők, riasztók – misztikus háttérszereplői egy-egy kiállításnak, melyek mindegyike a tárlatok lelkének, a féltett és sok esetben értékes műtárgyaknak a biztonságát szolgálják. Vajon hogyan védik a magyar muzeológia egyik legjelentősebb kiállításának, a jelenleg Debrecenben vendégeskedő Magyar Géniusz vándorkiállítás kincseit? Kulisszatitkok következnek.

Az ország 67 vidéki múzeumának egymástól sok esetben eltérő méretű, anyagú és értékű műtárgya vándorol az elkövetkező másfél évben helyszínről helyszínre a Magyar Géniusz vándorkiállítás égisze alatt. Biztonságuk óvása nem óriási szakmai felelősség, de a szervezők, kurátorok szívügye is. Ez utóbbit igazolja az is, hogy bár nem tartozik egy kiállítás megvalósításának általános protokolljához, ehhez a tárlathoz külön, átfogó biztonsági terv készült.

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás biztonságtechnikai tervének összeállítása még egy olyan tapasztalt szakember számára is kihívást jelentett, mint Kajó Éva, aki a Magyar Nemzeti Múzeum Biztonságtechnikai Osztályának vezetője. Azokkal a kiállításokkal ellentétben, melyek csak egy helyszínen mutatkoznak be, a nehézséget ez esetben a tárlat műtárgyainak heterogén volta, valamint az ország különböző pontjain található, nyolc kiállítási helyszín eltérő adottsága jelentette. Első feladatként a helyszínek biztonságtechnikai állapotát és felkészültségét – riasztó, élő őrzés, kamerák, tűzjelző – kellett azonos szintre hozni, s az eseti hiányosságokat, szükséges eszközöket és berendezéseket pótolni. Ezt követően készült el a mind a nyolc helyszínre adaptálható, egységes biztonságtechnikai terv.

-
X
  
A dokumentum tartalma attól kezdve lép érvénybe, amint a műtárgy átlépi – szakszerű csomagolásban – az adott múzeum küszöbét, egészen addig, amíg el nem hagyja az épületet. Ezen időszak alatt számos veszélyforrásnak van kitéve – ezek elhárítási lehetőségeit és az ezekhez szükséges előírásokat foglalja magában a biztonságtechnikai terv. Kiterjed a beléptetési rendre, arra, hogy kik tartózkodhatnak a kiállítóterekben a műtárgyak kipakolásakor, a tűzesetekre, lopásra és az esetleges rongálási veszélyekre. „Szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő extrém helyzetek, balesetek, leginkább csak figyelmetlenség és óvatlanság miatti rongálásokkal találkozunk” – meséli Kajó Éva. A tervben foglaltakat a rendszer telepítésekor az adott múzeum biztonságtechnikai szakembere (például vagyonőr, távfelügyeletet végző cég) megismeri és felügyeli a kiállítás teljes időtartama alatt.

Ahogyan a legtöbb tárlat esetében, így a Magyar Géniusz vándorkiállításban is szerepelnek kiemelt műtárgyak, melyek értékük vagy épp extrém méretük miatt egyedi, az átlagosnál magasabb szintű védelmet igényelnek. A szakemberek ezeket a műtárgyakat infrákkal és különféle elmozdulás- és rezgésérzékelőkkel védik.