Dalos Petőfi

Dalos Petőfi

2022. szeptember 06.

A zene és nemzeti költőnk kevésbé ismert, mégis fontos kapcsolódását tárja fel a Kreatív Zenei Műhely vadonatúj zenei előadásában Petőfi dalai címmel. A Petőfi-emlékévre elkészült, igényesen összeállított zenei műsor 3-100 éves korig garantáltan mindenkinek tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

A Kreatív Zenei Műhely színes zenei palettáján több előadás – és egy Arany és Kodály nyomában című könyv is – szól Arany Jánosról, akinek életében igazi lelki és szellemi táplálékot jelentett a muzsika: tehetségesen zenélt, nagyon jól énekelt, autodidakta módon tanult meg zongorázni, gitározni, sőt zenészeket megszégyenítő precizitással kottázta le saját kompozícióit, valamint a gyermekkorában hallott dalokat. Lánglelkű költőnk többször járt Szalontán Aranynál, ahol bizonyára sokszor énekeltek együtt népdalokat. Ennek egyik bizonyítéka az alábbi, Arany János népdalról szóló tanulmányában szereplő mondat is: „Petőfi, mikép többször hallám nyilatkozni, nagy részt od’adott volna költeményeiből csak hogy eredeti népdalaink szebbjeinek ő lehetne a szerzője”.

Petőfi Sándor költészete, egyénisége nagyon megragadta Ferge Bélát, a Kreatív Zenei Műhely alapítóját, s emiatt, valamint a benne már régóta meglévő Petőfi iránti rajongása miatt döntött úgy, hogy egy Petőfi és a zene kapcsolódásáról szóló előadással is gazdagítja kínálatukat. „Petőfi régóta nagy szerelem az életemben, amennyire nem szerettem gyerekkoromban, annyira szívemhez nőtt később. Felnőttként az általam addig nem ismert, nagy gondolati költeményei ragadtak meg, és rájöttem, hogy Petőfi sokkal több, mint amit addig hittem róla. Azóta 2-3 évente újra és újra elolvasom az összes versét.”

-
X

A Petőfi dalai című előadás interaktív ráhangolódással indul, a zenészek bevonják a nézőket, ütőhangszereket adnak a kezükbe, közös éneklésre buzdítják őket. Petőfi gyermekkoráról esik szó, hogyan került kapcsolatba bizonyos dallamokkal és a muzsikával. Kodály és Bartók is megjelenik a műsorban, hiszen e két zenei óriásunk munkássága szervesen kapcsolódik a témához. Ők ketten azt szerették volna ugyanis megvalósítani a zenében, amit korábban Petőfi és Arany kezdett el a költészetben. Ezért Bartók Gyermekeknek című kötetéből is felcsendülnek olyan dalok, amik valamilyen módon kapcsolódnak Petőfi verseihez és a költő által átélt élethelyzetekhez. Ilyen például a Debrecenbe kéne menni című, melynek kapcsán szóba kerülnek Petőfi Debrecenben töltött, viszontagságos vándorszínész évei, vagy a Süss fel nap című dal, mellyel párhuzamosan Petőfi napról írt költeményei is.

-
X

Népies helyzetdalok is megszólalnak, melyekből Petőfi többet is írt a nemzeti öntudatra ébredés időszakában, ilyen például a Befordultam a konyhára című nagyon ismert dal. Nem marad ki a műsorból ez utóbbi alkotás sem, mint ahogy a megzenésített Petőfi-versek mellett az úgynevezett népdallá vált költemények sem. Az előadás folyamán nemcsak a költő zeneisége, kedvenc hangszerei kapnak főszerepet, hanem a természethez, állatvilághoz való kötődése is. Talán nem mindenki tudja, de Arany János több Petőfi versre is írt dallamot, a hallgatóság ezeket is megismerheti.

-
X

A fent említett dalok a profi zeneművészeknek köszönhetően igényes előadásban, hangszerelésben szólalnak meg, a gyönyörű női énekhang mellett hegedű, zongora és ütős hangszerek is szerepet kapnak. A műsor tematikáját úgy alkották meg, hogy az öröm és tartalmas program legyen óvodáskortól kezdve az idősebbek és családok számára egyaránt, s befogadható lehessen a népdalokat kevésbé ismerők, kedvelők, vagy zenei előképzettséggel nem rendelkezők részére is.

-
X

Gyermekeknek, felnőtteknek ma már sokszor nincs lehetőségük a zenei fantázia, az „alkotó képzelet” megmozgatására és a zenei emóció teljes átélésére. Pedig a zenei kreativitás, az alkotókészség és a muzsika boldogító öröme mindenkié. A zeneszerzéssel, hangszereléssel és népdalok feldolgozásával is foglalkozó Kreatív Zenei Műhely e gondolat mentén indította 30 éve útjára koncertjeit, ismeretterjesztő előadásait és zenés alkotó foglalkozásait, melyeket olyanok számára ajánlanak, akik a világ „jeges tumultusa” helyett szívesebben választják a valódi örömöt és a bensőséges „meleg csendet”. „Legyen a zene mindenkié” – így hangzik Kodály Zoltán elhíresült mondása, amelyet Bartók Béla híres ars poeticájával egészíthetünk ki: „Csak a tiszta forrásból!”. Arany „az emberi lélek virágainak” nevezte legszebb népdalainkat, mely szófordulatot egyébként Petőfitől kölcsönözte.

Nekünk és a Petőfi-előadásnak is az a célja, hogy az emberi lélek virágait adjuk át a közönségnek, s a zene segítségével közelebb juttassuk mindenkihez Petőfit és a költő életútját

– mondta el Ferge Béla zenetanár.

Az előadásról további információt az alábbi linkre kattintva talál:

Petőfi dalai