Szellemidézés a sírok között

Szellemidézés a sírok között

2022. szeptember 04.

A szombat esti hűvösebb idő ellenére nagy érdeklődés mellett érkezett utolsó állomásához a Versszínház a Fiumeiben Turek Miklóssal című előadássorozat. Az előadóművész Petőfi Sándor szellemét, költői és emberi nagyságát idézte meg versein keresztül a Petőfi család tavasszal megújult síremlékénél a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen.

Turek Miklós versszínházi monodrámái, melyek egy-egy költő életútját mutatják be verseiken, leveleiken keresztül, évek óta nagy sikerű előadások színházakban, iskolákban, művelődési házakban. Idén nyáron egy különleges atmoszférájú helyszínre, a Fiumei úti sírkertbe költözött az előadás három alkalom erejéig. Az Arany János- és József Attila-estek után szeptember 3-án, szombaton A szőlőszem címmel egy Petőfi Sándort bemutató előadást láthattak az érdeklődők. Turek Miklós tolmácsolásában, egy monológgá összefűzött versfolyamban megismerhették Petőfit, a fiút, a színészt, a katonát, a szerelmes kamaszt, a férfit, a családfőt, az apát és a lánglelkű forradalmárt is.

-
X

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az előadás kapcsán megerősítette, hogy bár idén ez volt az utolsó ilyen Versszínház előadás a Fiumei úti sírkertben, a sorozatot jövőre tervei szerint folytatni fogja az intézet, hiszen nagy az igény az olyan különleges előadásokra, amelyek nemcsak tartalmukban, hanem a helyszín különlegessége miatt is vonzóak lehetnek. Ilyen unikális hely a Fiumei úti sírkert, ahol a költők sírhelye mellett, hozzájuk ma a lehető legközelebbi helyen hangoznak el alkotásaik. „Felemelő belegondolni abba, hogy az elhangzott művek alkotói mennyire jelen vannak ezeken az előadásokon” – tette hozzá a NÖRI vezetője.

A szombati előadás jól illeszkedett a Nemzeti Örökség Intézete által a Petőfi-bicentenárium alkalmából szervezett eseményekhez. Ennek keretében még a nyár folyamán adták át a Petőfi család megújult síremlékét, melyet Rákay Philip és felesége, Wieber Orsolya magánadományából újítottak fel. Ugyanakkor a sír környezete, amely a mostani előadásnak is teret adott, a NÖRI rekonstrukciójában újult meg. A kétszáz éves évfordulóhoz kapcsolódik a Kulturális Örökség Napjai alkalmából, szeptember 17-én, szombaton 18 órakor kezdődő Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-előadása szintén a Fiumei úti sírkertben.

-
X