200 év, 200 pályamunka

200 év, 200 pályamunka

2022. szeptember 01.

Ketten is dobogóra állhattak annak a drámaíró-pályázatnak az eredményhirdetésén, melyet másfél évvel ezelőtt hirdetett meg a Miskolci Nemzeti Színház Miskolc 200 elnevezéssel a teátrum bicentenáriuma alkalmából.  

A Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumi drámapályázatára a 2022. március 31-i leadási határidőig kereken 200 pályamunka érkezett be. „A beküldött művek szerzői között nagy számban találunk elismert írókat, színészeket és más színházi embereket, valamint a szakma számára eleddig ismeretlen alkotókat. Sok izgalmas darabot olvashattunk, nagy műfaji változatosságban” – nyilatkozta Béres Attila színházigazgató a pályázat augusztus 30-i eredményhirdetése során.

A színház vezetése műfaji és tematikus megkötés nélkül, belföldről és a határon túlról várta mindazokat az eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban vagy valamely digitális platformon, nem mutatták be színpadon, nem nyertek díjat korábbi drámapályázatokon, és előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik.

-
X

Az előzsűri (Enyedi Éva, Perczel Enikő és Lőrinczy Attila dramaturgok) tizenkét, a fődíjra érdemesnek tartott színpadi művet választott ki. Ezek értékelését a művészeti tanács (Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor főrendező, valamint Keszég László és Szőcs Artur rendezők) és Lőrinczy Attila folytatta, akik kiválasztották a nyertes pályaművet. A zsűri végül két színdarabot is érdemesnek talált az első helyre, így úgy döntöttek, hogy megosztják a díjat: Komán Attila Kornél című művére esett az egyik választás, Zemlényi Attila és Kabai Lóránt műve, a Vasgyári eklógák lett a pályázat másik nyertese. 

Mindkét darab először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában. 
  
(A petofi.hu hamarosan mindkét nyertessel interjút készít.)