Mindannyiunk tanévnyitója

Mindannyiunk tanévnyitója

2022. augusztus 30.

Augusztus utolsó napján a legtöbb gyermek egyik szeme biztosan sír, hiszen ez a nap a felhőtlen nyár végét is jelenti. A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola diákjainak és pedagógusainak mégis hoz majd örömet ez a nap, hiszen országos figyelem vetül rájuk. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója ünneplésére szerveződött Petőfi-emlékév részeként az országos tanévnyitó ünnepséget ebben az iskolában tartják idén.

Egy ilyen felkérés egy iskola életében egyszeri és vissza nem térő alkalom, mely büszkeséggel tölt el bennünket, és örömteli felelősséget ró ránk” – mondta el Lasztovicza László Zoltán igazgató. Hozzátette: azt, hogy a minisztérium a kiskőrösi iskola mellett döntött, részben az egyébként gyermekcentrikus intézményben zajló példaértékű nevelő és oktató munka indokolta, másrészt nagy szerepe volt ebben a városban éltetett Petőfi-kultusznak és a bicentenáriumi programsorozatnak is.

-
X

A meghívott vezetők ünnepi beszédeikben megfogalmazott, a tanévnyitással, valamint a Petőfi-emlékévvel kapcsolatos gondolatait színes műsorral tűzdelik a szervezők. A rendezvényt fanfár nyitja meg, majd Kockás Mirjam, gimnazista tanuló énekli el a Himnuszt a tervek szerint élőhangban, amihez tud majd a közönség is kapcsolódni. A résztvevők meghallgathatják Bánföldi Szilárd színművész előadásában Petőfi Sándor Alföld című versét. Az egyik színfoltja pedig a Légy jó mindhalálig darab 10 perc című betétdala lesz az ünnepségnek, melyet táncos koreográfiával mutat be az iskola egyik harmadikos osztálya. A műsorban népdalok és néptánc is helyet kapott: Horváth Katalin táncpedagógus vezetésével és betanításával a Szólam Művészeti Iskola Töpörtyűk csoportja néptáncol a megjelent szülőknek, diákoknak és pedagógusoknak, egy pezsgő népdalcsokrot pedig négy hetedikes kislány ad elő kiskőrösi kékfestő népviseletben. A gazdag és ünnepi hangulatú műsort a Szózat zárja majd, ugyancsak Kockás Mirjam tolmácsolásában.

-
X
 
A Kiskőrösi Tankerületi Központ a kezdetektől fogva részt vett a rendezvény szervezésében. A nemzeti tanévnyitó ünnepséget augusztus 31-én, szerdán, 14 órai kezdettel tartják, melyet a Duna Televízió élőben közvetít majd.