Arany ihlette programdömping

Arany ihlette programdömping

2022. augusztus 26.

A nagykőrösi Arany-napok múltja egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, azóta kap hangsúlyt Arany János szellemisége és a városhoz kötődő emléke az alföldi településen. Idén a megszokotthoz képest is sok program szól majd a magyar irodalom legnagyobb balladaköltőjéről. 

A szeptember 2. és 4. között megrendezésre kerülő XXII. Nagykőrösi Arany-napok alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának és nagykőrösi emlékének ápolása a városban töltött évei emlékére (1851−1860). A programsorozattal a szervezők célja egy olyan egységes arculat kialakítása, mellyel a város a magyar irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának nagykőrösi vonatkozására hívhatja fel a figyelmet, és országos szinten népszerűsítheti azt.

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény által szervezett rendezvény eredetileg a nagykőrösi közönség szórakoztatására indult, a településhez való kötődés és a közösségbe tartozás érzetének erősítésére. Korábbi Arany-napokon a környék lakossága legszebb viseletében pompázva mutatta meg magát a felvonulásokon, emellett lovasrendezvényeket és tornabemutatókat is tartottak. Az itt élők mezőgazdasági és ipari kiállításokon állították ki terményeiket, áruikat, ipari remekeiket. Népszerűségének köszönhetően mára már egy hosszított hétvégét, három teljes napot kitöltő fesztivállá nőtte ki magát. Ebből adódóan az országos ismertség elérése sem vágyálom: a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nagykőrösi Arany-napok az ország különböző pontjain élő emberek számára is vonzó programlehetőség legyen.

-Az Arany Napok alkalmából felvonuló tetétleni fiatalok ökrös szekérrel, magyaros ruhában az 1930-as években
Az Arany Napok alkalmából felvonuló tetétleni fiatalok ökrös szekérrel, magyaros ruhában az 1930-as években
X

Az idei év újdonsága lesz a korábbi rendezvényekhez képest, hogy kifejezetten sok Arany János kultuszára épülő programelem színesíti a rendezvényt, mivel az itt élő lakosok számára fontos Arany János emlékezetének ápolása. Már rögtön az első napon a Nagykőrösi arcképcsarnok − válogatás az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Képzőművészeti Gyűjteményéből című időszaki kiállításmegnyitójával indul a háromnapos programsorozat. A kiállításon döntően olyan nagykőrösi kötődésű személyek portréit tekinthetik meg – köztük Arany Jánosét is –, akik a 18. század vége és a 20. század első fele között éltek a városban. Ezen kívül Arany János Nagykőrösön írt balladáinak hangulatát megidéző, kitelepült kiállítással is megemlékeznek a költő itt eltöltött éveire, ezzel is felhívva a figyelmet a múzeumban őrzött Arany családdal kapcsolatos értékes műtárgyanyagra.

-
X
  
A Múzeumi Udvarszínház színpadán Petőfi Sándor A helység kalapácsa című előadást nézhetik majd meg a látogatók a Csavarszínház közreműködésével a Déryné Programnak köszönhetően. Ahogyan minden évben, idén is lesz hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére a 19. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán. Ez érinti az összes, Arany János nagykőrösi tartózkodásával kapcsolatos helyszínt (a költő lakóházát, gimnáziumát, a református temetőt, ahol az úgynevezett sírverseket írta… stb.) Versekből sem lesz hiány, hiszen a Pro Cultura Hungarica díjas Tóth Péter Lóránt versvándor a Toldi írójához elküldöm lelkemet... című előadásával várja a vendégeket a Svájci Házban. A bátrabbak a múzeumban lévő Arany János dolgozószobája ihlette szabadulószobában tehetik próbára magukat szeptember 2-án, több időpontban is.

-
X

Az irodalmi vonatkozású programokon kívül helyet kaptak könnyű- és komolyzenei koncertek, helyi és nemzeti étel- és italkóstolók, változatos gyermekprogramok, kézműves vásár, de a művészetek, a modern és néptánc kedvelői is találhatnak számukra kedves időtöltést a kulturális és közösségi élményt nyújtó 2022. évi nagykőrösi Arany-napokon.