Debrecenben zárják a nyarat a magyar géniuszok

Debrecenben zárják a nyarat a magyar géniuszok

2022. augusztus 23.

Kecskemét és Gyula után augusztus 17-én harmadik állomására, a debreceni Déri Múzeumba érkezett a Magyar Géniusz vándorkiállítás, ahol szeptember 25-ig várja a látogatókat. 

A kormányzati támogatásból megvalósuló és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által koordinált és létrehozott tárlat 67 vidéki muzeális intézmény adott múzeumra, városra, térségre leginkább jellemző műtárgyait mutatja be egy kiállításon belül. Üzenete, hogy a vidéki múzeumok közössége létező, magyar kultúránkat megtartó valódi érték. A monumentális tárlat minden tekintetben újszerű: eddig ugyanis még nem valósult meg ilyen nagyszabású és reprezentatív kiállítás a vidéki múzeumok műtárgyaiból, mely ráadásul látványmegoldásaiban is újszerűségre törekszik.

-
X
  
A kiállítás főkurátorai a magyar múzeumok által őrzött összesen 76 millió tárgyból válogatták össze a tárlat 154 történeti, régészeti, néprajzi és képzőművészeti műtárgy anyagát. „A látogatók a kiállítást megnézvén magukkal viszik az egész magyarság kulturális örökségének és kincseinek egy olyan lenyomatát, ami egy életre maradandó élményt jelenthet” ‒ mondta el a megnyitón Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

-
X
 
Vincze Máté helyettes államtitkár szerint a tárlat segít felidézni a gyökereinket: „Ha látjuk azt, hogy az őseink, a közelmúltunk vagy a korábbi múltunk mit tett le az asztalra, akkor érezzük azt, hogy mint közösség nemcsak múltunk, hanem jelenünk is van és jövőnk is lesz.” 
A Déri Múzeum két különleges elemmel járult hozzá a vándorkiállítás átütő élményéhez: egy régészeti műtárggyal, Danuta aranypártájával és a XIX. századi magyar történeti festészet legismertebb műveinek egyikével, Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című monumentális festményével. 
  
A kiállítás szeptember 25-éig tekinthető meg Debrecenben, ezt követően, október 29-től Győrben lesz látható.