Így énekel Petőfit Ember Márk

Így énekel Petőfit Ember Márk

2022. augusztus 22.

Elkészült A helység kalapácsa című tévéfilm egyik zenés jelenetének részlete. Az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm gyártásában készülő film 7 helyszínen ‒ Nagyszékely, Lórév, Gyermely, Etyek, Mátyásföld, Visegrád, Tordas ‒ forgott.

Dombrovszky Linda rendező izgalmas köntösbe bújtatja Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiáját. A mesélő chopperrel érkezik, a bíró pedig, mint egy vérbeli Keresztapa, jakuzziból szolgáltat igazságot. Eközben a szereplők néha dalra fakadnak: valamennyi slágernek a szövege eredeti Petőfi-vers, amelyeket Ferenczi György, a country blues zenei cowboya, a 2022-es A Dal zsűrijének fenegyereke zenésített meg. A dalokat a film főszereplői, a legismertebb hazai színészek éneklik. „Megpróbáljuk filmes eszközökkel lekövetni a paródia műfaját: western és eastern műfajparódiát csinálunk a filmnyelv segítségével” ‒ mondta a rendező, aki elárulta: annak ellenére, hogy tévéfilmet készítenek, mozifilmhez szükséges technológiával dolgoztak.

-
X

Csepü Palkó bőrébe bújva Ember Márk énekli a Hortobágyi kocsmárosné című, fülbemászó dalt. A történet szerint ő egy vagány cowboy, aki egy hamisítatlan westernkocsmában, társaival táncra is perdül. „A felvétel előtt egyetlen próbára állt be Márk a profi táncosok közé – árulta el a koreográfus, Szabó Anikó. „Persze, azért előtte kapott oktató videókat, hogy a koreográfiát megtanulja és a stílust is elsajátítsa. Ez a rendező által szándékosan eklektikusra megálmodott koreográfia egyáltalán nem volt könnyű, hiszen a hiphopot ötvöztük countrylépésekkel, és még néhány néptáncelemet is felidéztünk."

Pindroch Csaba, aki magát a helység kalapácsát, Fejenagyot játssza, elmesélte, miért is szívügye ez a film: „Sose szerettem azokat a műveket, amelyekben nem az eredeti szöveget használják. Itt viszont másként történik: végig Petőfit mondunk, úgyhogy akár az űrben is játszódhatna a sztorit” – emelte ki a színész, aki komoly kaszkadőr feladatot is kapott. „Fejenagynak a templom tetejéről kell lemásznia. Három kaszkadőr engedett le kötéllel, és végig biztosítva voltam, de így is erősen dolgozott bennem az adrenalin.”  
A látványos kaszkadőrakciókkal, kocsmai bunyóval, humoros jelenetekkel, izgalmas látványvilággal készülő filmet 14 nap alatt forgatták le. A produkcióban 220 statiszta közreműködött. A televíziós premierig már csak az utómunkák vannak hátra.

Szereplők:

Zayzon Zsolt, Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Nagy Viktor, Hunyadkürti István, Ember Márk, Gubás Gabi 
  
Alkotók:

Producer: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, Rendező: Dombrovszky Linda, Dramaturg: Somogyi György, Operatőr: Hartung Dávid, Látványtervező: Valcz Gábor, Vágó: Pap Levente, Zeneszerző: Bolcsó Bálint, Dalszerző: Ferenczi György